21.4.08

El programa “Thalassa” fa 19 anys


Thalassa al I Encuentro Marengo de Màlaga

Des de fa uns quants anys, molts dels qui ens agrada el mar tenim el costum, els divendres a la nit, de tenir el vídeo a punt per gravar i una cinta a mà. Bé, suposo que amb els DVD’s i els aparells amb disc dur, la mecànica deu haver canviat, però segur que el costum de gravar es manté. I és que els divendres a la nit fan Thalassa, el programa de documentals i reportatges dedicats al mar que s’emet pel Canal 33. Evidentment que el programa es pot veure al moment que l’emeten; però és que els Thalassa s’han de gravar! Els continguts de cada emissió combinen els documentals internacionals, produïts pel programa mare francès, amb reportatges locals, fets en gran part a Catalunya, però també en altres indrets de la península. A mi, personalment, són aquests els que més m’interessen. Reportatges que aborden una amplia gama de temes del nostre patrimoni marítim, passat i present: la pesca artesanal, la construcció d’embarcacions, la vela llatina, el modelisme, una expedició, una festa marinera, una trobada, algun costum o tradició...

Però hi ha una manera especial d’abordar tots aquests aspectes de la nostra cultura marítima, que per mi és el tret diferencial del programa, el segell característic de Thalassa: que dóna veu als seus protagonistes. Això fa que els continguts siguin vius i propers; és a dir, són persones com tu, apassionades pel mar, que t’expliquen amb les seves pròpies paraules les seves vivències i experiències, la seva relació directa amb el mar. Moltes d’aquestes persones ja són grans; per tant, en molts casos, són testimonis excepcionals d’una època i d’uns fets que, en bona part, només es conserven en la seva memòria. Quan ells ja no hi siguin, tots aquests coneixements, tota aquesta memòria estaran el perill d’extinció. Però per sort, ens quedaran els documentals i reportatges de Thalassa, un dels grans arxius de la nostra memòria marinera. Per això val la pena seguir el ritual de gravar el programa cada divendres, per conservar una part d’aquest llegat mariner i reviure’l de tant en tant.

Thalassa acaba de complir 19 anys i ja deu ser un dels programes més veterans de TV3, que aquest any celebra els 25è aniversari. Sens dubte, és un dels productes més emblemàtics de la cadena, que ha contribuït a crear la seva imatge de marca; un exemple de televisió pública de qualitat. En temps de tele-escombraries i banalitat a manta, un programa de divulgació, amè i apte per a tots els públics com Thalassa dignifica aquest mitjà de comunicació i convida a seure davant del televisor. Felicitats, doncs, a tota la gent que el fa possible, a la productora Rumbo Sur i, especialment, als seus reporters que, amb sensibilitat, dedicació i un gran coneixement de la matèria, ens acostem el mar fins a la mateixa sala d’estar. Per molts anys!


  • Si voleu saber els continguts dels propers programes, cliqueu sobre l’enllaç de Thalassa.

  • Si voleu veure vídeos ja emesos, cliqueu a l’enllaç del 3alacarta. És un servei de subscripció, però permet accedir a l’arxiu històric de TV3, que conté més de 42.000 vídeos i cada setmana s’incrementa amb 500 peces noves.

9 comentaris:

naveganteglenan ha dit...

Hola joan sol, me alegro mucho de saber que existe un Thalassa, que ya cumple 19 años. Yo conocía el Thalassa francés, que en toda la península se puede ver por Canal Satélite en TV5 france international, que se emite los martes hacia las 9 de la noche. Y gracias de nuevo por la noticia, intentaré ver el programa.

Vicente ha dit...

Joan, em sembla fantastic aquest reconeiximent a aquest fabulos programa. Graçies per divulgarlo a tot arreu. Amb combinaçio amb enl de la BBC es la meva programaçio de TV.

Una forta abraçada.

Vicente Sanahuja

Anònim ha dit...

Hola Joan
Me declaro ferviente seguidora de Thalassa.Fue allí donde conocí el Astillero Nereo, con un precioso reportaje: "Rafael, Marengo y jabegote·. De lo más bonito que he visto. Hubo otro que me llevo en el recuerdo, creo que se llamaba "batre el mar" o algo así, los pescadores golpeaban las aguas para pescar. y.. bueno, hay tantos y tantos thalassas. Pero me quedo con el de Nereo, que huele a sur, ves la luz de mi Mediterráneo, las gentes llanas...

Enhorabuena al equipo Thalassa, y gracias por la rosa ;-)

Anònim ha dit...

Ah! se me olvidaba... desde elsur no nos queda otra que acceder a tgravés de internet...a ver si telechaves se pone las pilas y nos ofrece algún día alguna programación tan buena como la que tenéis los catalinos

naveganteglenan ha dit...

Hola a todos los aficionados a Thalassa. Corrijo y amplio lo que os comentaba sobre la versión francesa, que ayer volví a ver después de mucho tiempo.

Ayer martes 22 (de 20h45 a 22h45) se emitió el programa que se titulaba Main basse sur l'océan (18 de abril).

La emisión televisiva es por TV5 Monde.Europe (canal 140 de Canal Satélite). Los temas, muy interesantes, eran (en francés) : Requiem pour le thon rouge, Sénégal: les raisons de l’exil; Le tango des tacs et quotas; Islande : fortune de mer; Gîte et couvert à la japonaise.

marga, en el enlace internet hay unos vídeos resumen, no muy buenos, pero dan una idea fotográfica :-)

Unknown ha dit...

Hola, naveganteglenan.

Ayer estuve buscando TV5 France por el Canal Satélite, pero no la encontré. Me apunto el canal 140 y espero que a partir de ahora no se me escape. Gracias por la información y también por el enlace.

Saludos!

------------

Vicente, encantat de tornar-te a tenir per aquí. Suposo que de la BBC deus conèixer la sèrie "Planeta azul. La vida en los océanos". Jo crec que és de les millors sèries documentals que s'han fet mai sobre el mar. Després n'hi ha una altra, també molt bona, que s'ha passat pel Canal 33: "Els oceans de l'home", que és sobre la pesca i els pescadors, però de tot el món. Juntament amb els documentals de "Thalassa", tens aquí un pack dels millors materials televisius dedicats al mar.

Una abraçada a tu també!

------------

Hola, Marga. Lamento tu frustrada travesía hasta Melilla, pero por lo que cuentas en tu blog, sólo por atracar en Carboneras el viaje ya ha valido la pena.

En cuanto a la tele, las cadenas autonómicas lo tienen bastante crudo. La audiencia cada vez está más fragmentada, internet les quita público, sobre todo joven, y cada día les cuesta más retener a su público de siempre, haciendo una televisión de calidad y con voluntad de servicio público; y además con unos presupuestos de lo más ajustados. TV3 ha hecho una apuesta decidida por la calidad y no quiere entrar en segun que contenidos, como los programas del corazón y los reallitys, y eso tiene un precio. Además, hay cosas que el público catalán ve en otras cadenas, pero, en cambio, a "la suya" no se lo permite. De todas formas TV3 ya está debatiendo internamente la posibilidad de entrar en algun tipo de reallity, pero manteniendo unos mínimos de calidad. Es difícil encontrar el equilibro porque el público de TV3 es muy exigente.

Siempre nos quedará "Thalassa" y otros buenos programas documentales y divulgativos que se emiten en el Canal 33, que es el canal cultural de la cadena. Y
Me parece que algunos de ellos, como "Los océanos del hombre", también se han emitido en Canal Sur.

Espero que vuelvas pronto por aquí y nos hables de tu mar.

la mirada ha dit...

Jo he de dir com a neòfit, que l'entradeta del programa sempre l'he trobat gairebé màgica. La música ja fa capbussar-te al gran blau i l'increïble grafisme de transformació entre diversos elements relacionats amb el mar és d'aquells que no s'oblida. Si jo m'he enganxat moltes vegades al programa i no sóc ni navegant, ni pescador imagino el que és per a vosaltres que sou gent de mar. Thalassa és una mostra de bona televisió, felicitats!

Anònim ha dit...

http://video.google.es/videoplay?docid=-8655541224775286050
Sobran las palabras...

Kante Luis ha dit...

Quiero darle a las personas el tonos de llamada que estoy buscando, selectivamente, ¿quieres saber su nombre?

Lista de tonos de timbre, sonido o dispositivos móviles
Sonidos de Lluvia Descargar
Sonidos de Armas Descargar
Sonidos Graciosos Descargar
Sonidos Samurai Descagar
Sonidos Para Mensajes Descargar
Instale 1 pero en el sonido de su teléfono de inmediato. Hay muchos otros sonidos en este enlace https://tonosdellamadagratis.net/sonidos/