Pàgines

17.6.10

“II Festa de la Mar” i altres trobades

A partir del proper cap de setmana se succeeixen diverses festes i trobades relacionades amb les embarcacions tradicionals. La més immediata és la “I Trobada d’Embarcacions Tradicionals del Garraf – II Festa de la Mar Vilanova 2010”, que comença divendres al vespre a Vilanova i la Geltrú. La trobada es fa en el marc de la “40 Setmana del Mar” de Vilanova que. tot i la seva tradició i la gran quantitat d’activitats relacionades amb el mar que ofereix –una cinquantena llarga-, mai no havia comptat amb la participació d'embarcacions tradicionals. Per aquest motiu, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial va proposar a l’organització de la Setmana del Mar d’incloure en el programa la “II Festa de la Mar”, amb la idea que tingui continuïtat i es consolidi com a “Trobada d’Embarcacions Tradicionals del Garraf”.


A diferència de les trobades locals, la “Festa de la Mar” l’organitza la FCCPMF i és itinerant. La primera edició es va fer el 2006 a Cadaqués i hi van participar embarcacions de Catalunya, Galícia, Andalusia i Balears. Aquest any, la crisi i les retallades de pressupostos i subvencions han fet que la flota quedi reduïda a embarcacions de Catalunya i del País Basc. Es calcula que hi poden assistir una quinzena d’embarcacions, entre elles dos vaixells grans, com són el bergantí Cyrano i la goleta Äran, que es presentarà en públic per primera vegada. En aquesta ocasió, l’organització de la “II Festa de la Mar” corre a càrrec de la Federació, de l’Institut Setmana del Mar i del Consorci Colls i Miralpeix – Costa del Garraf. Els punts forts del programa –que trobareu complet en aquest enllaç- són la navegada de Vilanova a Sitges, amb dinar inclòs en aquesta vila i tornada per la tarda; i la que es farà per davant de Vilanova el diumenge.

Esperem que la llavor de la “I Trobada d’Embarcacions Tradicionals del Garraf” arreli i que, a partir d’ara, la “Setmana del Mar de Vilanova” compti amb la participació de la flota de vela llatina, que també era habitual antigament en aquestes aigües. Si us interessa participar en aquesta trobada amb la vostra embarcació, encara hi sou a temps. Només cal que ho sol•liciteu a la FCCPMF a través del seu e-mail: fccpmf@yahoo.com


El cap de setmana del 26 i 27 de juny tindrà lloc la “XVIII Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell”, una de les clàssiques del calendari, que organitza l’Associació dels Amics de la Vela Llatina de Calella. En l’edició d’aquest any hi destaca l’exposició “El viatge dels sardinals”, que s’inaugurarà dissabte a la tarda a l’espai cultural del restaurant La Bella Lola, situat al costat de Sa Perola, al Port Bo. La intenció d’aquest acte és debatre i posar de manifest la importància de la recuperació dinàmica del nostre patrimoni marítim, utilitzant com a suport les vivències del viatge a Menorca dels quatre sardinals Espérance, Notre Dame de Consolation, Sant Elm i Santa Espina, l’estiu passat.


El 3 de juliol es fa la “V Trobada de Vela Llatina de l’Ametlla de Mar”. L’activitat principal d’aquest any és la rememoració del Port de l’Estany i l’homenatge als seus pescadors. “L’Estany –explica el programa- va ser el refugi natural dels primers pescadors que varen arribar al golf de Sant Jordi procedents del País Valencià, arribant a acollir una flota de pesca important. Es va utilitzar fins a finals dels anys cinquanta del segle passat”. El motiu de la trobada és recordar les característiques d’aquest espai natural i l’ús que se’n feia, i retre homenatge als pescadors que hi van treballar. I pel que fa a la navegada, cal dir que es tracta de la “Regata Copa Catalunya”, que se’n faran dues proves, una al matí i una a la tarda, i que per participar-hi cal tenir llicència federativa.

El Port de l'Estany de l'Ametlla de Mar.

Paral•lelament, amb motiu de la celebració aquest any del vintè aniversari del programa “Thalassa” de TV3, l’equip d’aquest espai televisiu de referència dedicat al mar, es va embarcar en el pailebot Santa Eulàlia per recórrer la costa catalana en un viatge que va començar el dia 6 a Portvendres i acabarà diumenge que ve a Sant Carles de la Ràpita.

Durant aquest recorregut, que té una part festiva i de celebració, l’equip es retroba amb les poblacions costaneres i amb molta de la gent amb les que durant aquest vint anys ha compartit la seva singladura televisiva. L'equip de "Thalassa" aprofitarà la Ruta de l’Aniversari per preparar nous reportatges per la propera temporada en què vol fer una sèrie de retrats de pobles costaners que mostrin l’anima marinera que els ha fet créixer i de la qual, encara i malgrat el canvis, es nodreixen.

Avui dijous el Santa Eulàlia visita Tarragona; divendres, l’Ametlla de Mar; i dissabte i diumenge, Sant Carles de la Ràpita, punt d’arribada de la travessia i fi de festa. Podeu seguir la Ruta de l’Aniversari i els diversos actes que s’han fet a cada port a través del nou blog “Thalassa el mar”. I també podeu llegir una entrevista al creador i director de “Thalassa”, Pere Secorún, en aquest enllaç.


3 comentaris:

  1. Tens un obsequi a casa meua.
    http://nauticajonkepa.wordpress.com/2010/06/20/premio-dardo-y-bog-de-oro/
    Salut.

    ResponElimina
  2. Como envidio la actividad que tenéis por allá arriba. Aquí de fiestas de este tipo nada de nada, y mucho menos del mimo a tanta embarcación tradicional, que casi nadie tiene, exceptuando los pocos pescadores que aún nos quedan.

    En cuanto al blog de Thalassa, me ha sabido a poco. Nos tienen acostumbrados a tan buenos programas y no sé, esperaba un poquito más de su cuaderno de bitácora, muchas fotos normalitas acompañadas de comentarios escuetos e impersonales. Me hubiera gustado ver más fotos sobre el barco, sus rincones, leer más sobre el Santa Eulalia, la vida a bordo de la tripu, acerca de los lugares que están visitando, sus gentes, las impresiones del equipo... ¡por pedir que no quede!, pero es que como siempre lo hacen tan bien nos han malacostumbrao convirtiéndonos en un público demasiado exigente

    Aunque claro, en cierto modo es comprensible que con el movimiento que llevan poco tiempo les quedará para dedicarlo al blog, demasiado que sacrifican un ratito para sentarse delante de un ordenador, que es lo que menos debe apetecer en esas condiciones. Tocará esperar sus reportajes, que seguro que compensan (la paciencia no es lo mío)

    ResponElimina
  3. Gràcies, Jon Kepa! Passo per casa teva.

    A reveure!

    ResponElimina

Aquest blog es fa també amb els teus comentaris. Et convido, doncs, a participar-hi expressant la teva opinió sobre qualsevol dels temes exposats i a proposar-ne de nous.