En les últimes setmanes hem assistit a l’estrena de diverses emissions radiofòniques amb el mar com a tema central. Les propostes són diverses: des d’un espai setmanal dins de la programació general de l’emissora, fins a una ràdio dedicada exclusivament al mar i que només emet per Internet. Els continguts també són variats: n’hi ha que se centren en l’àmbit de la marina tradicional i d’altres que toquen tots els aspectes de la nàutica moderna, inclosa la competició. Fem un repàs als racons més salats de les ones hertzianes.
El passat 15 d’octubre, Ràdio Palamós estrenava “Terra de Mar” (divendres, de 17’40 a 18 hores, 107.5 FM), programa dedicat al patrimoni marítim i la navegació tradicional, en què hi col·labora com a entès en la matèria l’amic Jordi Salvador, president de l’associació palamosina “La Mar d’Amics”. Fins ara s’han emès sis programes en què s’ha parlat de la vela llatina, del rem, del salvament marítim, de les havaneres i dels clubs de vela locals, entre altres qüestions. El programa té algunes seccions fixes, com “Paraules de mar”, dedicada a repassar el lèxic mariner, i l’agenda cultural marinera, amb les activitats de la setmana.
Diria que “Terra de Mar” és l’únic espai radiofònic dedicat exclusivament a la marina tradicional que s’emet actualment a Catalunya. Hi havia hagut un precedent en català: el programa “Marítim”, emès per Catalunya Ràdio l’estiu de 2006, els dissabtes al mati, però tocava molts més temes a més del patrimoni. El dirigia i co-presentava Josep M. Ferrer Sirvent, company guionista, navegant i organitzador de la Regata Ophiusa, que es fa per Setmana Santa, entre Sitges i Formentera. Curiosament, aquell mateix estiu, els dissabtes i diumenges al matí, Onda Cero tenia en antena el programa “Historias del mar”, conduït per un parell de biòlegs marins i un enginyer naval. A la web del programa hi trobareu els sumaris de les diverses emissions, però és una pena que no es puguin escoltar. “Terra de Mar” és, doncs, un petit vas d’aigua en el gran oceà de la ràdio, però benvingut sigui, perquè crec que fa una tasca de divulgació important, acostant a un públic molt ampli tot aquest món, encara massa tancat, de la marina tradicional. A la web de Ràdio Palamós podreu repescar els programes que s’han emès fins ara i també us en podeu fer seguidors via Facebook.
Jaume Rosselló, Eric Rosselló i David Oliver, parlant del Miquel Caldentey a Ona Mallorca.
A les Illes, dins del programa diari de tarda “Dos i Dos són 22”, d’Ona Mallorca (98 FM), també hi tenen cabuda els temes relacionats amb el mar. Suposo que hi té molt a veure el fet que darrera del micròfon hi hagi una persona molt sensible cap a tot aquest món de les embarcacions tradicionals: en David Oliver. A més del seu coneixement profund del patrimoni marítim balear, en David acredita una dilatada experiència periodística desenvolupada en diversos mitjans: editor de la revista “Mardemars”, responsable de continguts del programa de televisió “Catavents” (IB3), també de tema marítim, col·laborador del programa de ràdio “Ones de Mar”, que emetia IB3 Ràdio, i autor del blog “Llaüts”. Generalment, darrere d’aquests espais hi ha sempre una persona apassionada del mar, capaç de transmetre als oients aquesta passió i de parlar amb coneixement de causa.
No ens movem de les Illes perquè, el 6 de novembre passat, Mallorca Press, l’empresa editora de la “Gaceta Náutica”, estrenava el programa “Gaceta Náutica Radio” des de les ones d’esRadio (97.1 FM). Fins el juliol passat, Mallorca Press prodruïa “Ones de Mar”, el programa més antic d’IB3, la ràdio pública de Balears, que duia cinc anys en antena. Però divergències de criteri amb la direcció de la cadena sobre el format i emissió de l’espai van fer que la productora decidís canviar d’emissora. El periodista Josep Lluís Miró, director de “Gaceta Náutica Radio”, ha assegurat que el nou programa serà molt semblant a “Ones de Mar” i tindrà els mateixos col·laboradors. Entre aquests hi ha en Manolo Gómez, expert en patrimoni marítim, del qual vaig reproduir un article fa un parell d’entrades, sobre les barques que acaben fent de jardinera en una rotonda.
“Gaceta Nàutica Radio” s’emet tots els dissabtes, de 10 a 11 del matí, en la freqüència 97.1 FM. Si no el podeu seguir en directe, a la web del programa us podeu subscriure als podcast de les diverses emissions, que trobareu també en la columna de l’esquerra d’aquesta pàgina, a sota del blogroll, i us en podeu fer seguidors via Facebook. Us recomano especialment el programa del 6 de novembre, en què es va parlar de la polèmica subhasta de l’Hispania, l’antic Fife de regates d’Alfons XIII que s’estava restaurant a Palma; un cas ple d’irregularitats i en què s’han “evaporat” uns quants milions d’euros.
I ara deixem de banda les ones hertzianes de la ràdio convencional per centrar-nos en una proposta radiofònica nova que, des de fa molt poc, navega per l’oceà comunicacional més potent del segle XXI: Internet. Es tracta de 360ràdio, la ràdio nàutica IP de Catalunya. Què vol dir això d’IP? Doncs que emet únicament i exclusivament per Internet, sense limitació de cobertura geogràfica. 360ràdio es dirigeix a la nova generació digital més familiaritzada amb Internet que amb els mitjans de comunicació tradicionals o offline.
La nova emissora va arrencar amb força a l’última edició del Saló Nàutic de Barcelona, cobrint 20 hores de programació i oferint 32 entrevistes a persones relacionades amb diversos sectors de la nàutica. En Josep-Anton Trepat, coordinador de l’Espai Marina Tradicional, i un servidor vam ser dos dels entrevistats i vam parlar una estona amb en Joan Albert Lligonya, director de 360ràdio, de patrimoni marítim, d’embarcacions tradicionals i del moviment associatiu al voltant d’això. Aquí podeu escoltar l’entrevista i des de la web podeu recuperar altres entrevistes que van fer durant el Saló Nàutic. Naturalment, des de Facebook us podeu fer seguidors de 360ràdio. Com a curiositat us diré que l’emissora s’instal·larà en un local del port de Premià de Mar, és a dir, a tocar de casa.
Finalment, cal fer esment d’un programa veterà de la ràdio espanyola dedicat al mar: “Españoles en el mar”. Cada dia, a les 2 de la tarda, des de les ones de Radio Exterior de España es parla de pesca, recursos marítims, navegació, investigació oceànica, historia naval, marina mercant, i també de nàutica esportiva, en un programa que va dirigit tant als professionals com als amants del mar en general. “Españoles en el mar” té també un blog molt interessant, amb temes sobre les diverses matèries esmentades i que no defuig temes polèmics, com l’accident de l’helicòpter Helimer 207 a Almeria.
Així, doncs, la ràdio s’omple de mar, fet que hem de celebrar perquè vol dir que s’obren espais a través dels quals el patrimoni marítim i les embarcacions tradicionals poden arribar a la ciutadania i donar-se a conèixer, la qual cosa és imprescindible si en volem assegurar la supervivència.
Joan,
ResponEliminaEl treball que podem fer en algunes emissores de ràdio herzianes o a través d'Internet, no té comparació amb tots i cadascun dels articles que tu penges en aquest blog.
Sense cap ànim competitiu, ni comparatiu, llegir de cap a cap un d'aquests textos -farcits d'enllaços- ens aproxima a una recerca, que pot semblar lleugera, però que ens informa a totes aquelles persones que estimem aquest món.
Continua amb aquest "hobbie" que està fent molt més que no et penses per la nostra cultura marinera.
Salut!
Moltres gràcies pel comentari de Gaceta Náutica Ràdio. A l'edició del 13 de novembre entrevistam a un dels membres de la Fundación Hispania que varen esser expulsats per haver denunciat les irregularitats.
ResponEliminaBon vent a tots.
Pep Lluís Miró
Hola, Escenavegant!
ResponEliminaT'has passat tres ports, però t'ho agraeixo. M'anima molt saber que això que faig té algun interès i utilitat. M'agrada molt tot aquest món, ja ho saps, i últimament penso que puc fer més feina i contribuir més a la seva difusió des d'aquí que a través d'altres vies que considero poc o gens operatives en aquests moments.
Ja t'avanço que aviat "El mar és el camí" canviarà de dalt a baix. Després de tres anys llargs, aquest espai ha quedat molt atapeït i he decidit fer obres a fons. En aquest sentit, el teu comentari em dóna energia per emprendre la mudança amb moltes més ganes.
A reveure!
Pep Lluís,
ResponEliminaBenvingut al blog i gràcies a vosaltres per ocupar-vos també del patrimoni marítim i dels vaixells històrics en el vostre programa, que bona falta li fa.
He posat l'enllaç als podcast de "Gaceta Náutica Radio" i a partir d'ara podrem anar seguint les vostres emissions.
Bont vent a vosaltres també en aquesta nova etapa.
Ens llegim/escoltem!
Gràcies Joan per tota aquesta informació. Pel que sembla, al Mediterrani les onades surten del mar per a també propagar-se per l'èter i els cables, tant de bo aquesta "maror" arribi també a Galícia.
ResponEliminaSalutacions.
Hola, Jorge!
ResponEliminaDedueixo del que dius que no teniu programes de ràdio sobre el mar en gallec a Galícia. És qüestió de proposar-ho a alguna emissora de ràdio, encara que sigui local. La Federació Gallega ho podria fer. A veure si algú s'anima.
De moment, fins que no feu programes propis, us haureu de conformar amb els que fem per aquí, que estan molt bé.
Gràcies per la visita!
És molt important en el nostre país fer costat, agrair i felicitar. Si no, pots anar al carrer o ser censurat per no saber respectar la cultura.
ResponEliminaSón coses de la gent "fina".
Very nicce!
ResponEliminaThank you for the great information! I would not have discovered this otherwise!
ResponEliminaWith Car Rental 8 you can get the most affordable car rental at over 50000 locations globally.
ResponElimina