29.5.11

"Els premianencs i el mar" (2)

La segona entrada dedicada al llibre “Els premianencs i el mar” se centra en un altre dels àmbits de relació de Premià amb el mar; una relació estreta i que prové de temps antics: la pesca.  Premià de Mar va nèixer com a barri de mar del poble de Sant Pere de Premià, l’actual Premià de Dalt. Fa tres-cents anys, la por als atacs dels pirates barbarescos procedents del nord d’Àfrica, que assaltaven els nuclis poblats i s’enduien la gent per a vendre-la com a esclaus, feia que la població visqués a l’interior, lluny de la costa. Arran de mar només hi havia unes quantes barraques de pescadors, per a guardar-hi els estris de pesca. A poc a poc, al voltant d’aquestes barraques hi va anar creixent un nucli urbà, els veinats de mar dels pobles “de munt” o “de dalt”, tant corrents al Maresme. A Premià de Mar, les construccions més antigues daten del primer terç del segle XVII. La família d’una d’aquestes primeres cases, Can Manent, va donar els terrenys on s’hi van construir l’església i l’ajuntament, els pilars bàsics del nou municipi de Premià de Mar, que es va independitzar de Premià de Dalt el 1836.

Llaüts de pesca a la platja de Premià.

Equest segon capítol d’”Els Premianencs i el mar” explica el neixament d’un poble al voltant d’un antic nucli de pescadors, recull diverses devocions i tradicions marineres i fa un repàs a l’evolució de la pesca a la localitat, a partir d’una de les famílies de pescadors més conegudes de Premià de Mar: la família Lloveras. Precisament, una de les feines més apassionants de la redacció del llibre va ser recollir records, anècdotes i experiències dels vells pescadors preminanencs, i anar posant noms a les cares que apareixien en antigues fotografies de grups de pescadors, a bord de la barca, pescant, o a la platja, feinejant amb les xarxes o netejant el peix acabat de pescar. Testimonis muts d’un temps desaparegut per sempre.

Pescador premianenc reparant una xarxa.

La pesca i la navegació formen part, doncs, de l’essencia marinera de Premià de Mar i del seu origen com a municipi independent. El barri de mar de Premià va anar creixent gràcies a la pesca i al comerç de cabtatge. Després s’hi afegiria l’empenta econòmica del comerç amb Amèrica, a l’època daurada de la navegació a vela. Però aquest és un altre capítol, l’últim d’aquesta història, que reservo per a una propera entrada.

Els premianencs i el mar. La pesca