17.7.07

El “Corb Marí”: història d’un bot (i 2)

Una de les coses més interessants de tenir un vaixell antic de fusta, a banda de la satisfacció de saber-te posseïdor d’una peça única, és la seva història. Part de la història del “Corb Marí” està recollida en el seu full d’assentament. Allà hi diu que va ser construït l’any 1954, a les Drassanes Ballester de Palma. També hi consten tots els propietaris que ha tingut. El primer va ser Antonio Vaurell, que li va posar “Antoñita”. El 1961 el va comprar Guillermo Alcover, que li va canviar el nom per l’actual de “Corb Marí”. Jo, seguint la tradició que diu que canviar el nom d’un vaixell porta mala sort, li he conservat. El 1969 va passar a mans de Manuel Domingo. El 1993 va ser venut a Francisco J. Mascaró. El 1999 el va adquirir Xavier Mulet, que me’l va vendre el 2003, i des de llavors consto en els papers com a nou armador.

Però la documentació no diu res del mestre d’aixa que el va construir. En Xavier Mulet, l’anterior propietari, m’havia dit que era obra del mestre mallorquí Antoni Munar, conegut com “Boliquet”. Vaig escriure-li una carta al senyor Munar i em va contestar el seu fill, l’Antoni Josep, que també és mestre d’aixa i membre de la junta rectora de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca, des d’on fa una bona tasca en la recuperació del patrimoni marítim a les Illes. Soc –diu el Toni Pep a la carta- el darrer bauló d’una cadena de transmissió constituïda per mestre Antoni Llonch Vich i el meu pare, Antoni Munar Colom.

També m’informa que el seu pare, repassant la dilatada etapa d’aprenent, se’n recorda perfectament del bot “Antoñita”, tot i que no va participar en la seva construcció. D’altra banda –diu-, cal considerar que mestre Antoni Llonch Vich exercí l’ofici pel seu compte de forma intermitent des de 1924 fins al 1963, compaginant aquesta activitat autònoma amb períodes durant el transcórrer dels quals treballava contractat a les Drassanes Ballester. Pel que fa al meu pare, comença a treballar de mosset al seu costat a l’edat d’onze anys (1942), fins que s’independitzà (1958).

Pel fet que alguns artesans no disposessin de la titulació oficial escaient per a validar les seves obres de nova construcció –motiu pel qual es veien obligats a recórrer a mestres o empreses que sí tenien reconeguda la seva activitat i que n’assumien l’autoria-, sovint resulta difícil esbrinar la identitat del responsable de llur materialització. En aquest sentit, el registre marítim no és del tot fiable i l’única opció que ens queda passa per consultar la memòria col·lectiva d’aquelles persones que visqueren de prop aquella època, però la informació que he replegat no és gens concisa i no ens ajudarà gaire a clarificar aquest enigma.

En tot cas, la data de construcció del teu bot coincideix amb l’etapa d’aprenentatge del meu pare, i del seu testimoni se’n desprenen les següents conclusions: que el bastiment no fou construït exclusivament per Antoni Llonch, tot i que tampoc no podem descartar que hi intervingués en condició d’operari de Drassanes Ballester. No puc precisar, per tant, si hom pot atribuir el disseny de la barca a l’empresa o si aquest es correspon amb el segell personal de mestre Antoni. Al cap i a la fi estem parlant de formes molt semblants i hem de recordar que la majoria d’artesans copiaven o que, si més no, s’inspiraven a partir de models establerts, afegint després la seva empremta que és, sens dubte, la més difícil de rastrejar.

Pel que fa als gàlibs que coincidirien amb el disseny del “Corb Marí”, consevam gelosament guardades a la nostra drassana totes les plantilles que mestre Antoni Llonch regalà al seu deixeble predilecte. No obstant això, no tenen perquè coincidir exactament amb les formes del “Antoñita”. Les línies dels bots pensats per a navegar-hi a vela eren contínuament sotmeses a tota mena de modificacions que perseguien el seu màxim rendiment en regata i aquestes subtils alteracions, que fan que cada bastiment sigui diferent i singular, no sortiran reflectides a les plantilles originals, a partir de les quals evolucionarien altres models més afinats. El “Corb Marí” en seria un exemple clar d’aquesta evolució i te’n podria explicar molts d’altres que també parteixen d’un nucli del qual se’n dispersen formes lleugerament distintives.

Per mi un vaixell de fusta és una cosa viva. No només pels materials amb què està fet, sinó perquè és el resultat d’un art ancestral, d’un saber transmès de pares a fills i de mestres a aprenents, d’un ofici en evolució que va anar incorporant solucions basades en moltes experiències, com molt bé explica en Toni Pep Munar en la seva carta. Un vaixell amb l’edat i la història del “Corb Marí” és una part vivent del patrimoni marítim balear, del qual jo me'n considero només el dipositari actual. Penso que quan vaig comprar el "Corb Marí" vaig adquirir el compromís i la responsabilitat de conservar i mantenir viu aquest patrimoni. El dia que no ho pugui fer, el traspassaré a algú que se l’estimi i el pugui mantenir en condicions. M'agradaria que el "Corb" em sobrevisqués i que arribés a ser un d'aquests vaixells centenaris que continuen navegant. Els ho dec a tots aquells que m’han precedit.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut company, vaig comprar un bot fet per don Antoni Llonch, o això diuen, nom Chiste i l'estic restaurant. Tenia mala ferida i males mans que no l'havien cuidat massa, tot i això va navegar fins fa uns 5 anys per llavors esser retirat a baix d'una porxada i deixat en mans del temps. Quan el m'en vaig dur, ja sabia que i havia una feinada per fer, aviat farà un any i m'agradaria per pàsqua posar-lo en remui. Hi ha zones irreparables com l'obra viva que ja l'havien plastificada, el motor un urpe de 3 cavalls fet al Païs Basc, no crec que torni a funcionar però ja està despatxat amb un fora borda. Les veles, he pogut trobar una major autèntica de tela i hauré de fer un floc. Tota la resta de fusta, he fet una autèntica feinada per recuperar-la i deixar-la com nova. Si tot va be, el podreu veure pel mollet de s'estanyol i com dius, jo també me sent orgullós de participar en la conservació del nostre patrimoni, encara que només sigui un petit botet de 4 metres, per jo és com un monument de la nostra cultura i identitat. De vegades el mir i pens que me diu que frissa de tornar a la mar.
Salutacions a tots els mariners nostàlgics i fins aviat

Unknown ha dit...

Hola i benvingut al bloc.
Et felicito per la compra i restauració del "Chiste". Com tu dius molt bé, és un petit monument de la cultura i de la identitat balear i mediterrània.
No sé si coneixes o estás vinculat a aquest món de la vela llatina, però, com ja deus saber, a les illes és molt viu. Per tant, no t'ha de faltar gent amb qui navegar, que et puguin ensenyar i donar consell sobre la millor manera d'aparellar i fer navegar el teu bot. Ei, però potser tot això ja ho domines!
Aquí al Maresme, on jo visc, ja en som tres, de bots: el "Corb Marí", el "Toni", que és d'un amic de Vilassar, i fa poc en va arribar un de nou, el "Ciutadella", fet pel mestre Miquel Huguet, de Menorca. Preciós! També està amarrat al port del Masnou, al costat del meu. A poc a poc va creixent la flotilla; i si hi afegim les tres o cuatres llatines més que naveguen per la zona, aviat podrem fer alguna trobada.
Segur que el "Chiste" frisa per tornar a la mar! Doncs no el facis esperar.
I a tu espero veure't de tant en tant per aquí. Salutacions.