10.11.09

La mar de blogs




(Fotos: Josep-Anton Trepat)

Intensa, emotiva, entretinguda, divertida i enriquidora són els primers adjectius que em salten sobre el teclat per intentar definir la “I Trobada de blogs de tema marítim” que va tenir lloc diumenge passat a l’espai Marina Tradicional del Saló Nàutic de Barcelona. La cita va reunir representants d’onze blocs –o blogs, com preferiu- de continguts relacionats amb el mar, als quals s’hi van anar afegint visitants del Saló que passaven per allà i gent dels diversos estands del voltant. En total potser ens hi vam trobar una trentena de persones, que no està gens malament per a una primera edició.


Aquesta és la relació de que van estar presents a la trobada:


The invisible workshop, de Ben Crawshaw
Vida marítima, de Vicente Sanahuja
Bitàcola MMB, de la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona
Naucher, de Javier Moreno i Juan Zamora
Mar de proa, de Carlos Ramos
A bord de l'Alzina, d'Alzinaire
Escenavegant, de Jordi Salvador
Far de la banya, d'Eduard Boada
Roses fishing campus, de Xavi i d'altres
El mar és el camí, d’un servidor


A més, hi va participar una representant de la revista Navegar.es i en Jordi Salvador ens va parlar també de la web de l’associació La mar d’amics de Palamós, a la qual pertany.




Un dels objectius de la trobada era que tot un grup de blocaires –o bloggers, com preferiu-, que fa temps que ens relacionem virtualment, ens coneguéssim personalment i ens expliquéssim per quins motius vam obrir un bloc i què en traiem d’aquesta experiència. Al principi estàvem tots un pèl cohibits i jo el primer; però en Ben va agafar el micròfon i va trencar el gel, fent-nos participar de la seva passió pel mar. A mesura que en Ben explicava les seves peripècies amb l’Onawind Blue, des de la construcció del seu petit vaixell fins al viatge d’aquest estiu a Formentera, se’ns va anar encomanant el seu entusiasme. Mentrestant, les imatges de la travessia projectades a la pantalla, van fer que algunes persones que passaven per allà es quedessin a veure de què anava la cosa. A partir d’aquí tothom es va animar a dir la seva i es va generar com un corrent de complicitat i de ganes de saber coses dels altres. Va ser emocionant veure que gent que se seguia des de feia temps es veia per primera vegada, i descobrir com era la persona que hi havia darrera de cada bloc. Al menys a mi em va fer molta il•lusió i suposo que es va notar.


També vaig trobar interessant la intervenció d’en Vicente García-Delgado, “representant” els lectors dels nostres blocs. Efectivament, sense lectors no sé si tindria gaire sentit el que fem. No sé si el simple fet de reflexionar sobre determinats temes i de posar en ordre les nostres idees sobre el paper o sobre la pantalla compensa de la feinada i la dedicació que implica escriure un bloc. Jo necessito els meus lectors; necessito aquest feedback perquè és el que em permet saber si allò que intento transmetre arriba i té algun interès. En aquest sentit, les paraules d’en Vicente valorant i agraint la nostra feina va ser una injecció de moral.




Però a banda d’aquests aspectes més emotius, m’agradaria destacar un altre objectiu molt important que crec que es va aconseguir amb la trobada d’ahir: consolidar la idea de xarxa, enfortir els vincles entre tots els que formem part de la blogosfera marítima i que va creixent dia a dia. Estic plenament convençut que una de les coses més bones i amb més potencial creatiu que té Internet és l’intercanvi de coneixement i d'experiències entre persones de tot arreu amb interessos comuns, sense més afany que el de compartir i enriquir-se mútuament. Penso que ahir vam obrir aquesta via, que ja veurem fins a on ens porta. De moment, van sortir algunes eines que ens poden ajudar a enriquir el contingut dels nostres blocs. Des de compartir la nostra llista de favorits a través del Deliciuos, a diverses aplicacions per a la localització de vaixells en temps real, com la del Port de Tarragona que ens va explicar l’Eduard Boada. Fins i tot va sortir el famós Facebook, com a plataforma de comunicació col•lectiva entre el grup; però, tot i que s’utilitza força en aquest ámbit, no va despertar gaire entusiasme. També es va apuntar la possibilitat de posar en marxa accions conjuntes en què hi puguem participar des dels nostres respectius blocs. De coses, se’n poden fer moltes. És qüestió de pensar-hi i fer propostes. En qualsevol cas, depèn de nosaltres fer que aquesta xarxa es consolidi i evolucioni.


En resum, per les impressions que vaig rebre després de la trobada, unides als comentaris publicats en alguns blocs, crec que ens ho vam passar bé i que han quedat ganes de repetir-ho. Però, ara que ja ens coneixem, la propera trobada potser hauria de tenir un aire més lúdic i no tan formal, en un ambient en què tots poguéssim parlar amb tothom, més en la línia dels beers & blogs. En qualsevol cas, aquesta idea no és propietat de ningú. Vull dir que qualsevol que s’animi pot proposar una nova cita. Us imagineu la propera trobada a bord d’un vaixell?


Finalment, vull donar les gràcies a tots els que heu participat i donat suport a aquesta iniciativa, i també a la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial per acollir aquesta idea i presentar-la en el conjunt d’activitats de l’espai Marina Tradicional.



14 comentaris:

Jaume Rosselló ha dit...

Estic mol content de l'èxit d'aquesta primera de moltes trobades de blogaires de la mar. Em va ser impossible esser -hi present, però esper que, a més del teu relat, me'n facin cinc cèntims en Jaume Amengual i en Toni Pep Munar (de l'Alzina), que imagino hi van esser presents. Enhorabona i gràcies, Joan.

Redacción Tragavientos ha dit...

Parece que ha sido todo un éxito, espero que haya mas ediciones.

Raúl.

Lino ha dit...

enohorabuena Joan, al final tuvisteis ambiente y participación, lo bien hecho bien parece.

Far de la Banya ha dit...

Molt bona jornada!

Continuem teixint la xarxa, no?

Tenim molt a fer, si volem!

Eduard

Carlos Ramos i Solà ha dit...

Gràcies Joan per tot, ha estat magnífic.
Gràcies també per dir-me que no havia habilitat els comentaris dels tres últims posts. Aquí es demostra que no en se gaire del tema.
Realment hem de tornar a fer un "Blogs and Beer".

Unknown ha dit...

Hola, Jaume!

A veure si a la propera t'hi pots apuntar. Si parles amb en Toni Pep, t'explicarà com va anar. En Jaume no, que estava molt ocupat ensenyant a fer nusos a uns quants visitants del Saló Nàutic.

Gràcies a tu per la visita i fins aviat.

---------

Raúl, te esperamos en la próxima, para que nos cuentes cosas de "Tragavientos".

---------

Gracias, Lino; estuvo bien, sí. Y han quedado ganas de repetir, que es lo importante. Y por Galicia, ¿cómo andáis los blogueros?

---------

Efectivament, Eduard, continuem teixint la xarxa. Com tu dius, hi ha moltes coses a fer. No vull dir la paraula "feina" perquè crec que això dels blogs no s'ha de convertir mai en una obligació; vaya, al menys no vull que ho sigui per mi, si no, malament! A veure què se'ns acut entre tots.

A reveure!

-----------

Hola, Carlos! Dedueixo, doncs, que ja tornes a estar "comentable". Passaré a fer-te una visita.

D'acord en repetir, però en la propera que hi hagi més beer que blogs, que aquesta ha estat molt seca!

Cuida't!

Pascual Rosser Limiñana ha dit...

Felicidades por el éxito de esta iniciativa. No pude asistir por compromisos familiares pero me habría gustado mucho compartir con vosotros esos momentos que mencionas. No estuve físicamente, pero pensé en vosotros, en ese encuentro entre blogueros y, quizá por eso, hice un artículo en mi blog sobre el marino español Juan Sebastián Elcano y el legado que dejó por escrito en su testamento de donar 24 ducados a las monjas de clausura del Monasterio de la Santa Faz de Alicante. Bueno, no me enrrollo. Felicidades por el encuentro y a ver si la próxima vez se hace en la Comunidad Valenciana, que me pilla más cerca. Saludos.

Ben ha dit...

Hola Joan,
Va ser una bona 1ª trobaba, grácies per organitzar-ho. Estic d'acord amb tu i m'hauria agradat més oportunitat de xerrar d'un a un amb els companys blocaires. Però com un començament ha estat genial.

Molt bé Joan!

una abraçada

Ben

Nautijorge ha dit...

Lástima no haber podido acudir, seguro que fue interesante y por lo que veo un éxito.
Enhorabuena Joan.
Espero que haya más, y la idea de cerveza y blogs a bordo de un barco ya sería perfecto.
Saludos desde Galicia.

Unknown ha dit...

Gracias, Pascual.

Lo de hacer un encuentro de blogs en la Comunidad Valenciana me parece muy bien, pero creo que la iniciativa debería salir de los blogueros de allí. La verdad es que apenas conozco blogs valencianos de tema marítimo. Pero, bueno, todo se andará...

Hasta pronto!

----------

Ei, Ben! Gràcies a tu per venir des de Creixell. Ja tindrem ocasió de xerrar. Espero que sigui aviat i a bord del "Corb Marí".

Una abraçada!

-----------

Hola, Jorge!

En este momento, el resultado de los encuentros blogueros marítimos es este: Galicia 3 - Catalunya 1

Pero, bueno, intentaremos remontar y espero que en el próximo encuentro puedas apuntarte.

Saludos desde el Mediterráneo!

Far de la Banya ha dit...

Us agafo les fotos :-) Ok?

jaume amengual ha dit...

bon vespre joan,
si que'm vaig quedar en les ganes de participar a la trobada blogera, un altra vegada sera, perque, supos que no sera la darrera,no?
gracies a voltros per fer-me sentir com a casa
salut

Alejandra ha dit...

Hola Joan! Muchas gracias por el encuentro y por este gran resumen... sólo una aclaración... esta humilde servidora representaba a navegar.es ;-)
Saluditos y gracias a todos por la experiencia!

Unknown ha dit...

Eduard, pots agafar el que vulguis, perquè sé que diràs d'on ho has tret.

----------

Jaume, espero que fem més trobades de blogs -com has pogut veure, de ganes, n'hi han-, i que t'hi puguis apuntar.

Records a les Illes!

----------

Alejandra, lo siento!!!

Ya está reparado el error, y para que quede constancia, repito aquí que participaste en la "trobada de blogs" en representación de Navegar.es

Disculpas y gracias a ti por asistir. Estamos en contacto.