21.11.07

Cal un espai Marina Tradicional més actiu

Els participants en l'espai Marina Tradicional fan balanç (Fotos: Quico Despuig)

Cal dinamitzar l’espai Marina Tradicional i donar-li vida durant tots els dies del Saló Nàutic. No pot ser que els estands es dediquin només a mostrar cartells. És imprescindible fer activitats que atreguin i retinguin els visitants. I també és necessària una implicació més gran per part de les associacions locals. Aquestes són algunes de les conclusions a què van arribar els expositors de l’espai Marina Tradicional en una reunió informal per fer balanç, que va tenir lloc a Taverna l’últim dia del certamen nàutic.

Entre els aspectes positius d’aquesta segona edició de l’espai Marina Tradicional els expositors van destacar les grans dimensions del recinte, que van sorprendre els mateixos participants. Aquestes dimensions obliguen a omplir l’espai de contingut, amb més embarcacions, demostracions, tallers i altres activitats, com ara actuacions musicals, mostres gastronòmiques, etc. Tothom va coincidir que en les properes edicions cal crear un espai més viu i participatiu. També es va destacar com un aspecte positiu que l’espai Marina Tradicional permet que associacions, empreses i persones de tota la península que treballen en el camp de les embarcacions tradicionals i del patrimoni marítim es posin en contacte i intercanviïn experiències.

Pel que fa als aspectes negatius, es va dir que la ubicació de l’espai Marina Tradicional no estava prou ben senyalitzada a la resta de pavellons. Josep-Anton Trepat, coordinador de l’espai per part del Saló Nàutic, va admetre aquesta mancança i la necessitat de corregir-la en properes edicions. En aquest sentit, va avançar la voluntat de la direcció del certamen de mantenir l’espai Marina Tradicional, tot i que encara no se sabia amb quines condicions.

Podem dir, doncs, que el Saló Nàutic continuarà apostant per l’espai Marina Tradicional. Tot i això, sembla necessari assegurar l’èxit d’aquest espai per què aquest compromís de continuïtat es mantingui. I per aconseguir aquest èxit és imprescindible passar d’un espai estàtic i expositiu a un espai dinàmic i participatiu. Exhibicions con la de fabricació de cordes, a càrrec del Museu de Badalona i de l’Escola del Mar d'aquesta ciutat, i la construcció d’una petita embarcació en kit, a càrrec de Drassanes Despuig, estarien en aquesta línia. Cal fer-ne més. Cal que les associacions i entitats catalanes dinamitzin els seus estants organitzant activitats que acostin el públic a l’espai Marina Tradicional. Ja sabem que és difícil trobar persones en el si de les associacions que es puguin dedicar a aquestes tasques durant els dies feiners. Però caldria fer un esforç durant els caps de setmana que és quan més públic visita el Saló Nàutic. Cal mentalitzar-se que és una de les poques oportunitats que tenim les associacions per donar a conèixer la feina que fem i acostar-la a la ciutadania.

Sobre aquest punt, en Joao Batista, de l’associació “Barcos do Norte”, de Viana do Castelo, va expressar la seva perplexitat per l’escassa presència de les associacions locals, en comparació amb l’esforç que van haver de fer algunes entitats procedents dels punts més allunyats de la península. Es referia a les associacions de França, Portugal, Galícia, Andalusia, Balears, i el País Basc, algunes de les quals van anar a Barcelona amb diverses embarcacions. Certament, crec que hi ha hagut una certa passivitat, pels motius que sigui, per part de les associacions catalanes, representades per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. Penso que seria bo fer autocrítica i discutir-ho per mirar de tenir un paper més actiu en la propera edició.

En aquest sentit, és molt simptomàtica l’absència del Consorci El Far i la de l’associació “Barcelona, fes-te a la mar”. Tot el que hi havia del Far –que acaba d’inaugurar una escola de navegació tradicional- era un grapat de postals i fulletons sobre el taulell de l’estand de la FCCPMF. I “Barcelona, fes-te a la mar”, després de demanar un estand propi, al marge de la Federació de la qual n’és membre, no es va presentar. La imatge de les autoritats desfilant per davant de l’estand buit de “Barcelona, fes-te a la mar” el dia de la inauguració era tot un poema. Els esforços d’en Vicente García-Delgado, que va transportar personalment una embarcació d’aquesta entitat fins al Saló i va penjar quatre pòsters a l’estand perquè no es veiés tan abandonat, són molt lloables. Però l’absència d’aquesta associació que representa Barcelona en un esdeveniment que es fa a Barcelona, resulta com a mínim inexplicable. I si algú en té l’explicació, el convido a exposar-la en els comentaris.

Finalment, en un comunicat enviat fa pocs dies, en Josep-Anton Trepat anuncia ja les dates de la propera edició del Saló Nàutic de Barcelona: del 8 al 16 de novembre de 2008. Reitera que la direcció del Saló valora positivament aquest any 2007 i creu en la continuïtat. Afegeix, però, que les condicions econòmiques poden canviar. També apunta la possibilitat que hi hagi un espai al port de Barcelona per a les embarcacions tradicionals: una cosa que va quedar sobre la taula en les primeres reunions amb la direcció del Saló Nàutic va ser la de disposar d'un espai flotant per a les embarcacions tradicionals, durant els dies del Saló. Aquest any 2007, amb la sortida de la Barcelona World Race, era del tot impossible, però no es va descartar d'entrada per a futures edicions. Tal vegada sigui possible que el pròxim any les embarcacions més grans puguin estar juntes en un espai al port de Barcelona.

En definitiva, jo diria que el balanç és positiu; que l’evolució del sector de les embarcacions tradicionals “progressa adequadament”, tot i que hi ha algun aspecte del moviment associatiu que “necessita millorar”. Penso que, de cara al proper any, caldrà fer un esforç important entre tots si volem millorar la nota.

5 comentaris:

Mar ha dit...

Saludos de nuevo navegante, no quería salir de este estupendo blog que me has animado a conocer sin dejarte un recuerdo de mi visita.
Tu página me ha recordado una exposición de modelismo naval que visité hace un par de semanas con muchas reproducciones de embarcaciones tradicionales. Pero sin duda alguna la gran estrella era una reproducción de la Cutty Sark con todo lujo de detalles cuyo autortuvimos la suerte de que nos explicara cómo la construyó. Tardó 11 años, pero el resultado es realmente grandioso. Hice fotos con las que pensaba hacer una próxima entrada en el blog.
Muchos saludos desde la Ría de Vigo!

Anònim ha dit...

Hola Joan:
gracias por tu descripción y opinión que compartimos sobre la presencia de la Cultura Maritima en el salón Nautico. Es uno de los canales de difusión y como tal algunos estamos abiertamente a favor del "espai" y de implicarnos en su dinamización.
Saludos para los dos
Fernando

Unknown ha dit...

Amiga Atlántica:
Gracias por visitar mi blog y por largarle un cabo de amarre al tuyo. Ya ves en qué andamos metidos por aquí: tratando de conservar el poco patrimonio marítimo que nos queda y navegando en viejas embarcaciones de madera que suelen darnos bastantes quebraderos de cabeza.
Cuelga esas fotos de la maqueta del "Cutty Sark" porque sólo nos quedan las cuadernas chamuscadas del modelo original. Aunque seguro que los ingleses lo volverán a restaurar. Y también me gustaría ver fotos de tu colección de barcos en botella.
Hasta pronto!

Fernando:
Os echamos de menos en el Salón Náutico! A ver si nos vemos en la "II Festa de la Mar", que el próximo año será en la Ametlla de Mar, en Tarragona, cerca del delta del Ebro, el primer fin de semana de julio. Además coincidirá con el "Dia del pescador", que el año pasado estuvo sensacional. Espero colgar una entrada muy pronto con todo el programa. Pero ja te avanzo que será una fiesta grande.
Claro que vosotros estaréis a punto de salir para Brest... Bueno, en un sitio u otro nos veremos. Y si no, en Málaga, en el "II Encuentro Marengo", en septiembre.
Recuerdos a Isidro, Arturo, Uxio, Camba y a toda la "colla" de Cambados.

Anònim ha dit...

Joan:
a ver como es eso de la Ametlla, ponernos al tanto, pues igual podemos organizar una simultanea, la verdad es q sería ideal, aunque nos coincide (les coincide- otros no podemos ir) con Brest, pero pienso q puede haber pescado para todos. Y a mi me encantería estar por ahí aunque despues nos veamos en Malaga, que nunca está mal. Los saludos serán dados y a los mas internetistas ya les paso el blog.
Besos y Abrazos
Fernando

Unknown ha dit...

Fernando, me pongo en contacto con los organizadores del "Dia del Pescador" de la Ametlla de Mar y os lo cuento a todos a través del blog. A ver si os lo podéis montar, porque va a estar muy bien. ¡Ah! Y gracias por citarme en la web de la Federación.
Saludos!