15.3.08

“Argo”, la veu del patrimoni marítim


Des de la desaparició de Mardemars, la navegació tradicional, la vela llatina i, per extensió, el patrimoni marítim havien quedat orfes d’una publicació que tractes amb rigor totes aquestes qüestions. És cert que, en l’àmbit dels museus, hi ha una publicació com Drassana, editada pel Museu Marítim de Barcelona. Però és una revista dirigida més als estudiosos i especialistes de la història i el patrimoni marítim que al públic en general. I també hi ha revistes d’àmbit local, com Es còdol, de l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell, que té unes pàgines dedicades a la vela llatina, i Sol ixent, de Cadaqués, que sol publicar articles dedicats a la memòria marítima del poble. I en trobaríem d’altres. Però fins ara no hi havia cap revista dedicada específicament al patrimoni marítim i a divulgar les activitats que es fan al voltant d’aquest patrimoni, des de diversos àmbits de la societat civil.

Però la situació és a punt de canviar perquè, a mitjans de maig, neix la revista Argo, precisament per cobrir aquest espai que actualment no tracta cap altra revista. La missió editorial d’Argo és amplia i diversa:

  • Posar en valor el patrimoni i la cultura marítima.
  • Ser un suport per a la divulgació del patrimoni tangible i intangible.
  • Aplegar en un mitjà de comunicació periòdic les informacions, actes, novetats editorials, estudis... que girin a l’entorn d’allò que culturalment coneixem com a patrimoni marítim.
  • Divulgar les activitats al voltant del patrimoni i la cultura que es realitzin en un indret geogràfic concret del país, per qualsevol institució, associació o persona privada.
  • Actuar com a eix vertebrador d’aquest espai des del punt de vista de la comunicació.

L’editor d’Argo és el Museu Marítim de Barcelona; i el consell editorial el formen el mateix museu, la Xarxa de Museus Marítims de la costa catalana, l’Associació d’Amics del MMB i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

Pel que fa als continguts, cada número oferirà un reportatge de fons sobre temes directament relacionats amb la cultura marítima. També n’hi haurà sobre institucions, sobre aspectes relacionats amb la recuperació del patrimoni marítim, sobre viatges, sobre projectes d’investigació i sobre altres cultures marítimes d’arreu del món. La construcció d’embarcacions i els diversos oficis de la mar hi estaran presents en les seccions “Mestre de marina” i “Mar a les venes”. El modelisme naval també tindrà el seu espai. I, finalment, Argo inclourà seccions com “Caixa de mariner” i “Rata de pallol”, on es parlarà de peces i objectes específics, de cuina marinera, de cançons de taverna, de remeis casolans, etc. Tampoc no hi faltaran els productes editorials com llibres, discos, pel·lícules, etc.

Argo tindrà 32 pàgines a color, amb un disseny modern que aposta per la claredat i amb abundància de fotografies. La tirada inicial serà de 5.000 exemplars i, de moment, se’n faran tres números l’any. El preu de venda serà de 5 euros, però no es distribuirà als quioscs, sinó a través de museus, associacions, federacions, escoles de navegació, llibreries especialitzades, clubs nàutics i empreses del sector naval.

Restauració del Sant Elm a les Drassanes Despuig de Cadaqués

I per què Argo? A què respon aquest nom? Argo és el nom del mític vaixell amb què Jàson i els seus cinquanta-cinc companys –els argonautes- van emprendre el viatge a la recerca del velló d’or, que li permetria accedir al tro del regne de Tessàlia que havia heretat del seu pare. El nom de la nau, Argo, ve del mestre d’aixa que la va construir, Argos. La deessa Atenea li va tallar un mascaró de proa, amb fusta d’alzina de Dodona -on el bufec del vent entre les fulles de les oliveres sagrades era interpretat com la veu de Zeus- que tenia el do de la paraula i podia fer profecies.

La veu d’Argo serà, doncs, ben aviat la veu de totes aquelles persones i institucions que s’interessen per la cultura i el patrimoni marítim, i treballen per mantenir-los vius en totes les seves vessants i manifestacions. I esperem també que un dia es pugui equiparar a les altres grans revistes del sector com les que hi ha a altres països:
Chasse-Marée, a França, Classic Boat a Gran Bretanya i Wooden Boat als Estats Units.

8 comentaris:

Mar ha dit...

Fenomenal, no? (uy!, que pijo me ha quedado...)
Y sabes si la revista va a tener también formato digital para poder consultarla por internet?
Si quieren información, fotos o algún artículo sobre estos temas en Galicia, tanto el Capitan Haddock como yo, estariamos encatados de ofrecerla.
Un cordialísimo saludo Joan Sol y recuerdos a Marta.

Unknown ha dit...

Hola, Mar!

De momento no va a tener formato digital. Tendrá una web, pero no se podrá acceder a la revista entera, porque se trata de vender el formato en papel. Pero no se descarta que una vez consolidada sí tenga su versión digital, si no completa, sí de alguno de los artículos.

El redactor jefe de la revista ya está al corriente de vuestro ofrecimiento.

Saludos y gracias por los recuerdos, serán dados.

Anònim ha dit...

Esperando ansiosa estoy, ya tenía ganas de que se hiciera algo así. Lo malo es que no sé cómo podré acceder a ella, así que me veo encargándosela a alguien del zona. Es lo que tiene vivir en un rincón del mundo

Anònim ha dit...

Hola, te felicito por la iniciativa. En este país la preservación del patrimonio naval siempre ha sido de muy precaria e insuficiente. A ver si ahora las cosas empiezan a cambiar.
He empezado a hacer funcionar un foro sobre literatura náutica y me gustaría poner un link a tu blog y explicar lo de Argos. ¿Qué te parece?
Saludos i endavant.

Unknown ha dit...

Hola, Marga!

Que no, mujer; que no vives en ningún rincón del mundo! En la era digital qualquiera que esté conectado a la red puede ser el centro del mundo. Tu no te preocupes que cuando salga la revista no te vas a quedar sin tu ejemplar.

--------

Hola, Anónomo/a.

Debemos felicitarnos todos los que nos interesa la cultura y el patrimonio marítimo, en todos sus ámbitos, desde las embarcaciones tradicionales a la etnología, pasando por el maquetismo. Es cierto que, en comparación con otros países, aquí tenemos en un estado bastante precario todo esto del patrimonio marítimo, especialmente el flotante. Pero bueno, parece que en los últimos años se está viviendo un proceso de recuperación y puesta al día importante, que la revista "Argo" puede aglutinar y dar a conocer.

Me parece muy bien que contribuyas a difundir el proyecto de la revista en ese foro de literatura marítima y te agradezco que incluyas un enlace a mi blog. Ya nos pasarás la dirección del foro para poder participar.

Hasta pronto.

J. M. Bueno ha dit...

Magnífica idea.
Los amantes de la mar y de la navegación esperamos ansiosos.
¿Habrá manera de saber los puntos de distribución fuera de Cataluña?
ánimo y a ello.
Un saludo
José Manuel

Unknown ha dit...

Bienvenido, José Manuel.

No puedo decirte como se va a hacer la distribución de la revista "Argo" fuera de Cataluña. Pero supongo que cuando esté a punto de salir el primer número todo esto se irá concretando. En cualquier caso, tan pronto como sepa algo al respecto, os informo. Trendrás que dejarte caer de vez en cuando por aquí. ;-)

Veo, por tu blog, que te dedicas a la enseñanza de las ciencias naturales, y que os centráis bastante en la cuestión del medio ambiente. Desde aquí te animo a perseverar en la educación medioambiental de tus jóvenes alumnos, porque de ellos va a depender el futuro de este planeta. Aunque el mar os queda un poco lejos, la navegación, los barcos y el medio ambiente marino son una buena vía para despertar "vocaciones". Quiero decir que quien se enamora del mar, se compromete de por vida con la naturaleza.

Saludos y espero verte de nuevo.

Unknown ha dit...

Hola Joan,

Tot i que soc una gran amant del mar, i de fet la meva filla porta el seu nom, t'escric per un altre motiu.
Estem muntant una obra de teatre a badalona que narra la història de la ciutat. Hi surt també el Maria Assumpta. Necessitaria amb certa urgència contactar amb tu, però no he trobat un contacte directe. Et deixo el meu correu per si pots escriure'm per a que et faci algunes consultes. T'estaré molt agraida.
maria.plotproduccions@gmail.com

Moltes gràcies,
Maria Permanyer