30.3.08

El negoci de les embarcacions tradicionals

L' Eve of St Mawes baixant pel riu Fowey

Fa mesos que tinc penjades al Flickr unes fotos de Cornualla, entre les quals hi ha les d’un veler tradicional, molt bonic, que es diu Eve of St. Mawes i que vaig fotografiar una tarda d’estiu a Fowey, mentre baixava pel riu en direcció al mar. Doncs bé, avui, per una d’aquelles coses que té Internet, el patró de l’Eve i fundador de l’empresa que el gestiona, Adam Purser, s’ha posat en contacte amb mi. Suposo que deu haver vist la foto del seu vaixell i m’ha demanat de compartir-la amb un grup de Flickr de fotografies de vaixells clàssics, cosa que m’ha fet molta il·lusió i que he acceptat ràpidament. El grup es diu Classic Sailing’s – Tall Ships and Traditional Vessels i l’empresa que gestiona l’Eve i altres velers és Classic Sailing, dedicada a fer cursos de navegació tradicional. Val la pena per les fotos i per veure models de gestió de les embarcacions tradicionals.

Aquest tipus d’empreses que combinen turisme nàutic, navegació tradicional, contacte amb la natura i vida marinera a bord d’un vaixell clàssic són un model de negoci que a altres països funciona molt bé i des de fa molts anys. Jo vaig passar unes vacances fantàstiques a Holanda, ja fa més de vint anys, en un viatge d’aquestes característiques. A casa nostra, en canvi, aquesta mena d’oferta és escassa. Els pocs vaixells que s’hi dediquen treballen cadascun pel seu compte, amb alts i baixos i sense uns programes estables d’activitats que permetin planificar unes vacances amb temps. I és una pena, perquè la Costa Brava reuneix unes condicions immillorables per a desenvolupar aquests tipus de negoci, amb una oferta de turisme nàutic de qualitat. Els vaixells hi són, els paisatges també, la cuina, la cultura, el clima... Però no acaba d’arrencar una estructura empresarial que ho aglutini tot i ho faci rutllar. Crec que calen idees modernes i innovadores per dinamitzar el sector de les embarcacions tradicionals, que obrin nous models de negoci i ajudin a consolidar una indústria al voltant de tot això. Si no, és molt difícil la viabilitat d’aquestes embarcacions i representa un gran esforç econòmic pels seus propietaris; a no ser que es tracti d'un vaixell propietat d'una associació, que rebi ajudes a través d'un conveni amb alguna administració.

6 comentaris:

Mar ha dit...

Hola Joan Sol,
disculpa que no me haya pasado tan a menudo como antes, pero he andado muy liada en el trabajo,en casa con los niños y con el barco en varadero... ahora, por fín, el barco ya está en el agua puesto a punto para la temporada 2008.
Espero que el próximo fin de semana lo podamos pasar en Cíes!!!
Me ha gustado mucho este post porque me ha hecho recordar las bellísimas fotografías que sacastes en Cornuelles... espero poder ir pronto y verlo con mis propios ojos.
Un cordialísimo saludo desde Galicia,
Mar

Unknown ha dit...

Por favor, Mar! No tienes que disculparte de nada. Creo que esto de los blogs no debe convertirse nunca en una obligación. Uno escribe y visita los blogs de los amigos cuando puede o cuando tiene ganas. Ya tenemos todos bastantes obligaciones como para meterlas en este entorno que tiene que ser de entretenimiento e intercambio gozoso y placentero. Si convertimos esto en un trabajo o en una obligación más, perderá toda la gracia. Además, si te demoras unos días, se te echa más de menos. :-)

Así que ya tenéis el barco a son de mar. ¡Que envidia! Yo también lo tengo en el agua, però desarbolado, porque estoy acabando de barnizar los palos. Y cuando termine, tocará barnizar la regala, y el botalón, que también está fatal, y pintar la cubierta... Además, tengo la vela en el velero, para que me cosa unos cortes. Tengo la sensación de que me paso más horas haciendo arreglos y reparaciones que navegando.

Gracias por lo de las fotos, pero sólo muestran una ínfima parte de la belleza de Cornualles y de sus costas. Es un viaje que vale mucho la pena. Podríais ir con vuestro barco. Mira, del 11 al 17 de julio os vais a Brest y veis el macrofestival de embarcaciones tradicionales más grande del mundo, la madre de todos los "encontros". Además, este año Galícia va como región invitada. Luego empalmáis con la "Cowes Classic Week", del 22 al 25 de julio, en la isla de Wight, donde se darán cita los grandes yates clásicos más hermosos del mundo. Y luego pasáis a Cornualles y allí tenéis un montón de eventos náuticos, como el "Sea, Salt and Sail Festival", del 27 al 29 de julio, en Mousehole, con la cultura celta como tema. Luego, en agosto, vienen el "Fowey Classics" (en el pueblo donde hice la foto del "Eve"), el "Newlyn Fish Festival" y el "St Ives Festival", en uno de los pueblos más bonitos de Cornualles, como se puede ver en las fotos.

Pues, nada, que ya tenéis todo el verano montado. Y mientras tanto, espero que nos hagas un buen reportaje fotográfico de las Cíes.

Hasta pronto y recuerdos al Capi!

Anònim ha dit...

Desde luego tu blog es un lujazo Joan!!! No hace más que regalarnos preciosas imágenes y valiosos enlaces... Por no hablar de tanta y tanta información!!!

No sabía que hubiera empresas que se dedicaran al sector naútico con este tipo de embarcaciones. ¡Ojalá por mis aguas se hicieran esas cosas! Nunca he navegado en una embarcación tradicional de vela latina, por ejemplo, y ganas no me faltan

Unknown ha dit...

En Catalunya hay dos empresas que gestionan barcos de vela latina y hacen salidas. Una és "Tela Marinera" que gestiona el "Rafael" (www.telamarinera.es).
Y la otra és "Vaixells del Mediterrani", que gestiona el "Sant Isidre" (www.svp.es/vaixmed/). Éste último es en el que suelo navegar de tripulante, para ir a las "trobades", y con el que hemos participado dos veces en la "Ruta de la Sal", de Barcelona a Ibiza.
Podràs ver fotos de los dos en este enlace: www.flickr.com/photos/navegantsolitari/sets/72157602121331769/

O sea que si quieres navegar en vela latina, en plan tranquilo, por la Costa Brava, ya lo sabes. Y si no, en el "Corb Marí" siempre hacen falta tripulantes.

Como decía el viejo eslógan de la Armada: "La Marina te llama".

Unknown ha dit...

Hola!
Soc Miquel Melero, capita del berganti "Sea Star".
No mes et vull fer la ovservacio, de que a la nostra costa, si que existeixen vaixells escola, de tipus classic, i que si que tenim un calendari de "Sail Trainig" que realitzem, una setmana al mes, durant set messos a l'any, realitzant cursos de ensinistrament amb aparell quadre, aixi com navegacio tradicional.
El problema que tenim, es el fet de ser "transparents" per la gent del pais,(Tot i que el bastiment, fa 30mts. i 106Tons.) i la nostre clientela, la tenim de portar de fora.
Es curios, pero els de casa ni ens miren, pero hi ha gent que fa mes de 1000Km. per fer els cursos amb nosaltres.
Be... almenys, hem aconseguit montar l'escola, que funciona, amb un berganti, una goleta de 18mt. i una goleta d'entrenament de 8m, del tipus de practic del "Maine"
Ja veus... de vegades, tot es "Acasa"
Miquel Melero

Unknown ha dit...

Hola, Miquel, benvingut al bloc.

Tens raó, tant a la costa catalana com a les Balears hi ha diversos vaixells clàssics que es dediquen tant a charter com a fer de bucs-escola per a l'ensenyament de la navegació tradicional. A més del "Sea Star", que és el que tu manes, hi ha el "Tho-pa-ga", el "Cala Milló", l'"Isla Ebusitana" i el "Rafael Verdera". També hi ha els vaixells del Consorci el Far, el "Far Barcelona" i el "Far Barceloneta". I existeix també la possibilitat d'embarcar-se a través dels programes de la "Sail Training Association", que té una branca espanyola.
Per tant, empreses i oportunitats per navegar en vaixells clàssics n'hi ha. Però, com tu molt bé dius, potser són poc conegudes a casa nostra. De tota manera, jo em refería més a les empreses i associacions que gestionen embarcacions de vela llatina a diversos punts de la costa catalana i que treballen pel seu compte.

Com que aquesta entrada és una mica antiga i, per tant, pot quedar amagada, tornaré a treure el tema en una propera entrada, més extensa i més ben documentada.

Gràcies per la teva aportació i espero tornar-te a veure per aquestes aigües, capità!