11.12.08

Conferència sobre John G. Alden


Tots els apassionats y admiradors dels iots clàssics de vela tenim una cita obligada el proper divendres, a les 19’30 hores, a la “sala de metopas” del Reial Club Nàutic de Barcelona. El motiu de la cita és la conferència titulada “John G. Alden y las goletas del Maine”, a càrrec de Leonardo García de Vicentiis.

El protagonista de la sessió, John G. Alden, va ser un dels grans dissenyadors nord-americans de vaixells de vela del segle XX, juntament amb Starling Burgess, Nathaniel Herreshoff, Olin Stephens i Philip Rhodes. Entre els més de mil dissenys i projectes que va fer, destaquen una sèrie de goletes inspirades en els vaixells de pesca i de cabotatge de la zona de Nova Anglaterra, dels quals n’era un gran admirador.

Molts dels iots que John G. Alden va crear continuen navegant i se’ls pot veure a les regates de clàssics que es fan al Mediterrani, entre elles les de Barcelona, Palma i Menorca. Precisament, al RCNB hi ha amarrada des de fa uns mesos una de les goletes més famoses d’Alden, el Malabar X, que té el port base a Barcelona. La sèrie de velers que duien el nom de Malabar van donar molta fama a Alden. El primer va ser construir el 1921. L’any 1923 el Malabar IV no només va guanyar la regata de les Bermudes, sinó que uns altres dos Malabar es van classificar entre els cinc primers. I el 1932 va ser l’any triomfal del Malabar X, l’última goleta de la nissaga, que ara es pot veure a Barcelona.


Maqueta del Malabar X, obra mestra de John G. Alden

Els dissenys de John G. Alden continuen vigents i la firma Niels Helleberg Yacht Design segueix fent vaixells a partir dels seus models. I, per acabar de situar-vos, us recomano una visita virtual a Maine, a la costa est dels Estats Units; una zona d’una bellesa natural extraordinària i d’una gran tradició marinera, on es construeixen els iots de vela més fins i elegants del món.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Joan, entro per segona vegada al teu blog, i no puc resistir la tentació de tornar a corregir-te petits errors, per a que sigui encara millor !

Anglaterra i no Angleterra

Albert.

Anònim ha dit...

Ei! volia dir "temptació" !!!

Albert.

naveganteglenan ha dit...

Hola de nuevo joan sol. Aunque no te he comentado mucho últimamente, no por ello he dejado de recalar con frecuencia por tu blog.

Y ahora, con tu nuevo Feed (RSS), me resultará aún más facil.

Saludos y hasta pronto.

Unknown ha dit...

Gràcies, Albert, ja ho he corregit. Normalment rellegeixo tot el que escric abans de publicar-ho; però ahir a la nit, quan vaig escriure aquesta entrada, era tardíssim i se'm tancaven els ulls.

Celebro que no puguis resistir la temptació de corregir-me si això fa que passis de tant en tant per aquí.

A reveure!

------------

¿Qué tal, navegante? A mi me passa lo mismo, suelo pasar por los blogs amigos, como el tuyo, pero no siempre encuentro el momento o la "inspiración" necesaria para dejar un comentario con algo de sustancia.

De momento hemos solucionado el problema del feed, que seguro que facilita la comunicación entre nosotros.

¡Nos leemos!