25.8.09

Curs de navegació tradicional

Acabades les vacances d’estiu –fantàstiques i curtes, com sempre!- , “El mar és el camí” reprèn la seva activitat habitual. Durant aquests dies s’han acumulat diversos temes i notícies que alimentaran els continguts d’aquest espai durant les properes setmanes. Començo per una de les qüestions més immediates: el “Curs de navegació tradicional” que han organitzat la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós, amb la col•laboració del vaixell Rafael, del Museu de la Pesca, dels Amics del Museu de la Pesca i de L’Estrop.

Les classes pràctiques del curs es faran a bord del Rafael.

De tant en tant rebo algun missatge de lectors d’aquest bloc que s’interessen per la navegació tradicional i que em pregunten com poden entrar en contacte amb tot aquest món. Normalment els adreço a aquelles associacions que fan cursets i sortides d’aquest tipus a bord dels seus vaixells. Associacions com Bricbarca, de Vilassar de Mar, La mar d’amics, de Palamós, i A tot drap, de Sant Pol de Mar, organitzen activitats d’aquesta mena. També els adreço a l’Escola de navegació tradicional del Consorci El Far de Barcelona. I, finalment, els recomano assistir a alguna de les trobades de vela llatina i d’embarcacions tradicionals que es fan a Catalunya, on poden tenir l’oportunitat de sortir en alguna barca que vagi curta de tripulació.

El Far Barcelona, un dels vaixells de l'Escola de navegació tradicional del Consorci El Far.

Ara mateix, si esteu interessants en la vela llatina i la navegació tradicional, teniu una altra oportunitat d’entrar-hi en contacte a través del curs que ha organitzat la Càtedra d’Estudis Marítims de la UdG i que comença el proper 19 de setembre. L’objectiu del curs, dirigit a persones de més de 18 anys, és aportar coneixement sobre la navegació tradicional a través de sessions teòriques i pràctiques “que apropin als participants a la navegació amb vela llatina i a la cultura marinera”. No es tracta, doncs del típic curset d’iniciació a la vela com els que organitzen nombrosos clubs nàutics, juntament amb les federacions d’aquest esport, amb els quals no hi tinc res en contra. Al contrari, penso que fan molt bona feina i jo mateix, durant els meus anys d’estudiant, em vaig guanyar la vida uns quants estius fent de monitor de vela en diversos clubs. Aquest “Curs de navegació tradicional” va molt més enllà d’una activitat esportiva i d’esbarjo, i entra de ple en el terreny de la cultura.

Crec que això és fonamental, perquè si volem recuperar i conservar el patrimoni marítim, del qual en formen part les embarcacions tradicionals, com una cosa viva i activa, cal acostar-lo a la gent i, sobretot, a la gent jove. Més d’una vegada he sentit dir que als joves només se’ls pot atraure cap a la vela llatina a través de les regates, és a dir, de la competició, que és una de les coses que més els motiven. Efectivament, les regates són una bona escola de navegació i una bona via per atraure els joves. Però quan parlem de patrimoni i de cultura marítima penso que fa falta alguna cosa més. Fa falta divulgació, formació, educació. Cal ensenyar els joves i no tan joves a valorar i a estimar aquest patrimoni i aquestes embarcacions. Sense una cultura marítima sòlida, com la que hi ha en altres països, no podem esperar que aquest sector de la nàutica evolucioni i creixi. I, en conseqüència, tampoc no podem esperar que generi prou activitat econòmica per fer possible que els joves s’hi vulguin dedicar professionalment. Avui dia la cultura és una industria, i generar negoci en aquest àmbit també és fonamental. Si no hi ha consum de cultura marítima, si no hi ha oferta ni demanda en aquest camp, no li veig gaire futur.

El curs inclou també una visita a una drassana tradicional. A la foto, la restauració del Sant Elm.

Per tot això, trobo molt encertat el programa del curs, que arrencarà amb una primera sessió teòrica on, entre altres qüestions, es parlarà de patrimoni marítim, de construcció naval, amb una visita a una drassana tradicional, del context social i econòmic en què es feien servir aquestes embarcacions, a través d’una visita comentada al Museu de la Pesca de Palamós, i també es farà una introducció a la vela llatina, explicant aquest tipus d’aparell i les seves maniobres. El programa es completarà amb tres sortides a mar, els dies 20, 26 i 27 de setembre, a bord del Rafael, el vaixell de vela llatina que col•labora amb el Museu de la Pesca de Palamós en la realització d’aquesta mena d’activitats. El curs costa 125 €, un regal si tenim en compte que inclou 22 hores de navegació; i si sou estudiants de la UdG, val per dos crèdits de lliure elecció.


7 comentaris:

Fernando ha dit...

Benvingut!!. Cuanto tiempo!!, ya os daría para aligerar. Ahora areponerse pronto y a disfrutar.

Aperta Fernando

Unknown ha dit...

Hola, Fernando!

Aquí estamos de nuevo. Tu lo has dicho: a reponerse; porque la verdad es que, físicamente, hemos vuelto más cansados que cuanto nos fuimos. Pero me he traído un montón de temas interesantes para escribir y comentar durante las próximas semanas. Seguro que disfrutaremos!

Una abraçada, amic!

Lantia ha dit...

Bienvenido Joan

Me alegra que estés de vuelta (no de que se te hayan terminado las vacaciones, claro)
Tienes una larga lista en cola de cosas que contarnos, así que aquí me tendrás enganchada. Lástima que ese curso que comentas me pille tan lejos y que por m i zona no hagan nada por el estilo. Pero todo se andará, o en este caso se navegará

Un fuerte abrazo niño

Anònim ha dit...

Hola que tal? Soy Angel Sanz, Te interesa poner anuncios de texto en tus blog.
Puedes ganar hasta 50 euros por cada blog o web.

Le rogamos nos remita los blogs , para poder revisarlos
Saludos cordiales.


Angel
tel : 691533734 // España +34

Puedes contactar por mesenger si quieres:

angelsanz.comercial@hotmail.com


Puedes contactar por facebook si quieres :

angelsanz.comercial@hotmail.com



Tambien tenemos un sistema de referidos , que ganas una comision mensual
por cada pagina o blog del usuario que traigas , la comision de referidos es de 10 hasta 50 euros mensual por pagina o blog.

Unknown ha dit...

Hola, Lantia!

Y a mi me alegra verte de nuevo por aquí. Entre la lista de cosas que tengo para contar destaca una historia que seguro que te engancha hasta la última línea. Te hago un avance a modo de trailer: el viaje que Ben Crawshaw ha hecho este verano a bordo de su minúsculo "Onawind Blue": Cabo la Nao-Ibiza-Formentera-Ibiza-Islas Columbretes-Delta del Ebro-Creixell (Tarragona). Contado por él mismo y en rigurosa excluvia para los lectores de "El mar és el camí". Así que... ¡al loro!

Una abraçada, xiqueta.

Unknown ha dit...

Hola, Angel.

Muchas gracias por tu oferta, pero no me interesa. Este blog no tiene ninguna finalidad comercial ni afán de lucro. Al contrario, se basa en la publicación desinteresada de contenidos y opiniones tanto propios como de todas aquellas personas que libremente deciden participar en él, aportando información, material gráfico o simples comentarios. Creo que si obtuviese algún beneficio económico con el blog no sería ético por mi parte utilizar materiales de otros blogs cuando los necesito para completar mis entradas. Del mismo modo, los contenidos de este blog pueden utilizarse libremente siempre que no sea con finalidad comercial y citando su precedencia. Creo de verdad en el intercambio libre y gratuito de conocimientos. Y quiero seguir escribiendo aquello que me venga en gana y me parezca más interesante, y no aquello que me proporcione más visitas y, en consecuencia, más ingresos.

Saludos.

Marga ha dit...

¡Jo, menudo avance me dejas niño!! Esperaré ansiosa esa historia, lo malo es que es de esas que hacen que me den ganas de liarme la manta a la cabeza, y mi viejo barco está ultimamente algo achacoso

Estaremos pendientes