21.9.08

Muros, seu del "IX Encontro" de Galícia?

Muros fotografiat per l'Amiga Atlántica.


La localitat gallega de Muros té molts números per ser la seu del “IX Encontro de Embarcacións Tradicionais de Galicia”, que tindrà lloc durant la primera quinzena del juliol de 2009, segons vaig saber ahir de fons de la FGCMF. L'altra localitat candidata que també té possibilitats d'acollir aquest certamen és Vilagarcía de Arousa. Suposo que la designació oficial se sabrà en els propers dies.

Muros és una de les localitats marineres més ben conservades de Galícia i conté nombrosos atractius des del punt de vista del patrimoni marítim, com ara un molí de marees, a més d’unes platges magnífiques. Segons em va dir el meu informant, “no s’ha fet cap encontro en un lloc tan bonic com aquest”. Però Vilagarcía compta amb l'al·licient d'una ría extraordinaria, ideal per la navegació. Caldrà veure què pesa més en l'elecció de la seu del proper Encontro.

El VII Encontro de Cambados, el 2005, va ser el primer al què vaig assistir i en tinc un record immillorable. En aquella ocasió, Catalunya va ser la convidada d’honor i des d’aquí hi vam anar amb quatre o cinc embarcacions. Crec que Cambados va servir per enfortir els lligams i les relacions entre associacions i persones de diverses comunitats, vinculades al patrimoni marítim i a tot aquest món de les embarcacions tradicionals. A l’encontro del Ferrol, el 2007, no hi vaig poder anar i em vaig quedar amb les ganes. Però el proper encontro, ja sigui a Muros o a Vilagarcía, no me’l penso perdre... vaja, si no hi ha un daltabaix! A banda de l’al•licient que representa descobrir un lloc de Galícia que no conec, hi ha el gran plaer de retrobar-me amb una colla d’amics i amigues, amb els quals m’uneixen uns lligams afectius que s’han anat estrenyent durant aquests anys. Serà també l’ocasió de conèixer personalment uns quants companys blocaires a qui només conec virtualment a través d’aquesta petita xarxa de blocs de temàtica marinera.

Estand de la FCCPMF a Cambados 2005.

La Maria Sílvia de Vilassar de Mar, a Cambados.

Per anar fent boca de Muros 2009, en el cas que, finalment, sigui la localitat escollida, aquí teniu el reportatge que l’Amiga Atlántica va publicar el juliol passat en el seu bloc.

6 comentaris:

Mar ha dit...

Bueno, pues cualquiera de los dos puertos estaría muy bien!!!
Qué buena, buenísima noticia!!!
Villagarcía, efectivamente, está en una Ría que es una delicia para la nevegación ya que tiene decenas de lugares a los que poder ir con barco (Bionta, Canal del Sagres, Xidoiro areoso, la Illa de Arousa, Illa Rúa, etc....)
Y Muros, además de ser un pueblo precioso y bien conservado (para mí el puerto más bonito de Galicia, y que no se me enfade nadie), tiene una gente encantadora, amable y muy marinera.
Será una muy buena ocasión para volver a reunirnos y que puedas conocer, entre otros, a bloggers gallegos que aún no conoces tan entrañables como Moncho de Singradura da Relinga o Manuel de Homes de Pedra en Barcos de Pau.
Un fuerte abrazo Joansol

O´Fartura ha dit...

Ola Joan:
Efectivamente las candidaturas que valora la Federación son Muros y Vilagarcía.
El Grupo de Cultura Mariñeira da la A.C. O Xeito al que pertenezco es uno de los promotores de la candidatura de Muros, y este es el motivo por el que hemos decidido no pronunciarnos publicamente con la intención de que la Asamblea de la Federación tome la decisión con la máxima objetividad e imparcialidad.
Todas las entidades que promueven la candidatura de Muros, espero no olvidarme de ninguna:
Concello de Muros
Confraría de Pescadores de Muros
Confraría de Pescadores de Lira
Asociación Mar de Muros
Asociación Joaquín Vieta (Noia)
Asociación Terras de Outes
Asociación Cultural A Canle(Lira)
Asociación de Xubilados do Mar de Muros.
Asociación de Veciños de Abelleira
y A.C. O Xeito.
Todos tenemos una enorme ilusión en que prospere nuestra candidatura pero también un gran respeto por la Federación, por eso ninguna ha realizado pronunciamientos públicos al respecto.
Lo mismo han hecho los compañeros de Vilagarcía.
Lo importante es que una vez tomada la decisión unos y otros nos unamos e impulsemos con todas nuestras fuerzas el éxito del IX Encontro sea en Vilagarcía o sea en Muros.
De momento lo que sí puedo asegurarte es que la directiva de la federación está llevando el tema de la elección de la sede de los próximos encontros de forma hábil e inteligente desde el punto de vista de crear un marco tranquilo y apropidado para tomar una decisión importante como es esta.
Un saludo, amigo.

Suso da Moura ha dit...

Bon dia Joan:
Soc en Suso da Moura, patró de la dorna Moura i blogger de Lajareu por Barlovento. Potser ja ens coneixem, per que he estat als Encontros de Cambados dinant molt a prop de la del.legació catatana. La meva dona, l'Ingrid, es catalana tanmbé i a Cambados vam parlar molt amb l'Agustí (patró del Sant Ramón) y la seva dona. Deprés vam anar a la Trovada de Cadaqués i vam tornar a trovar l'Agustí a Ferrol. L'Ingird i jo, vam sovint a Catalunya, i ara mes que mai per que hem tingut una "mariñeiriña" (nascuda el dia del Carme!) que vol veure als seus avis cataláns. De fet ha nascuta a Barna y ha viscut el seu primer estiu al Port de la Selva, on estiueixa la familia de l'Ingrid. Com veus ja soc una mica catalá, i com que també soc mariner, només em falta cantar habaneres (i escriure una mica mes be).
Felicitats per el teu magnific blog. Estic impressionat del contacte i seguiment que fas de la nostra activitat a Galicia. Me'n he enterat per tu de la candidatura de Muros al IX Encontro!
Jo també parlo de Catalunya de tant en tant al blog de Lajareu
http://lajareu.blogspot.com/
De fet ara mateix hi ha un petit reportatge que parla del Port de la Selva, i una petita menció als bussis de la Costa Brava a l'article de Parrocheira 2008.
Doncs, molt de gust i espero re- trovar-te cualsevol dia al Mediterrani o a l'Atlantic.
Per cert: es veritat que la Ria de Arousa es un paradis per a la navegació en barques tradicionals, per com que jo ja la gaudeixo tot l'any, com m'agradarian els Encontros a Muros! EL poble es pecios, i les reiveres de la ria molt menys agredidas que les de l'Arousa. I un secret: a la surtida de la Ria cap al nord hi ha la platja mes maca del mon.
Una abraçada
Suso

Unknown ha dit...

Hola, Mar!

Me has hablado tantas veces y tan bien, tanto de Muros como de la Ría de Arousa, que cualquiera de las dos opciones resulta muy atractiva. En qualquier caso, de lo que se trata es de organizar un buen encontro y, sea cual sea la sede escogida, será necesario el esfuerzo de todos para que la cosa salga bien. Y saldrá bien, estoy seguro, porque la experiencia y el poder de convocatoria de la FGCMF están más que contrastados.

Efectivamente, conocer personalmente a Moncho, Manuel y a otros tantos amigos blogueros es para mi otro de los grandes alicientes del próximo encontro, independientemente del lugar donde se haga.

Empiezo a tachar los días que faltan...

Unknown ha dit...

Hola, Moncho.

Gracias por ampliarnos la noticia. Como le decía a Mar, estoy de acuerdo contigo en que lo importante es la suma de esfuerzos, sea cual sea la localidad elegida, para conseguir que el IX Encontro sea un éxito.

Espero que desde Cataluña podamos venir con unas cuantas barcas, como hicimos en el encontro de Cambados. La Federación Catalana pasa por horas un tanto bajas, pero se perfilan cambios en el horizonte y seguro que entra gente con renovadas energías y capaz de darle un empujón a todo esto. Pero bueno, con barca o sin ella, ahí estaremos.

Saludos desde el Mediterráneo.

Unknown ha dit...

Hola, Suso! Benvingut al bloc!

És increïble que hàgim pogut coincidir a l’encontro de Cambados i a la I Festa de la Mar de Cadaqués i que no ens coneguem personalment! A més, ja fa temps que vaig enllaçar aquest bloc amb el de Lajareu... Bé, doncs, a partir d’ara hem de fer que aquest pont gailaico-català sigui més transitat en totes dues direccions. Miraré amb deteniment totes aquestes entrades que em dius.

No és difícil fer el seguiment de les vostres activitats, perquè no pareu de fer-ne! A Catalunya també en fem, però no som, ni de bon tros, tan actius com vosaltres, que teniu un moviment associatiu molt potent. A més, com deus haver comprovat, de blocs catalans que toquin aquests temes, no n’hi ha gaires. Hi ha algunes webs d’associacions, però aquest intercanvi diari de notícies, comentaris, etc., aquí és molt escàs; no té el dinamisme de la “blogosfera” gallega. Em refereixo a l’àmbit de la navegació tradicional, el patrimoni marítim, etc. Sí que hi ha blocs i fòrums dedicats a la vela esportiva, regates, creuers, etc., però no els segueixo perquè no és el tipus de navegació que m’interessa.

I per un català que m’escriu, resulta que és un gallec camuflat! Ei, que te molt de mèrit i t’ho agraeixo moltíssim. A més, escrius molt bé. No deixis de fer-ho!

Tenia entès que la platja més maca del món era la de Rodas, a les Cíes! Bé, en qualsevol cas, m’apunto també aquesta d’Arousa. Tinc certa amiga atlàntica per les teves terres, que segur que la coneix, i li demanaré que algun dia me l’ensenyi.

A reveure, company! I enhorabona per la “mariñeiriña”!