9.10.08

A punt la “IV Fira Mercat del Mar” de Premià

Les tres barques de mitjana que hi ha en aquests moments a Catalunya, el Sant Isidre, el Sant Ramon i el Rafael, a més del sardinal Sant Pau, i unes quantes embarcacions més de vela llatina es trobaran el proper cap de setmana a Premià de Mar per participar en la “IV Fira Mercat del Mar”. Entre els ingredients d’aquest certamen també hi haurà una subhasta de peix a l’antiga, música marinera, cuina del mar i tallers de nusos, de vela llatina i de rem.

Organitzada per Promoció Econòmica de l’Ajuntament premianenc, la Fira del Mar va néixer amb la intenció de promocionar el comerç local. Se li va donar aquest aire “mariner” per donar-li singularitat i diferenciar-la d’altres mostres similars. Certament Premià de Mar té uns orígens clarament mariners -fins al punt que a l’escut municipal hi figura una barca de mitjana-, encara que el pes de l’economia local sempre va recaure en la indústria. En qualsevol cas, va ser una bona idea associar aquesta fira a un dels aspectes més atractius i vistosos de la història ciutadana de Premià de Mar. Tot i això, en les dues primeres edicions de la fira aquest aire mariner era força escàs i més aviat decoratiu. Però en l’edició de l’any passat ja es va fer un canvi de rumb i es va intentar donar-li contingut mariner autèntic, amb la presència del Sant Ramon, el Far Barcelona, el pailebot Santa Eulàlia i unes quantes barques de vela llatina, a més d’altres activitats relacionades directament amb el mar. El vaixell de Vilassar es va fer un tip de treure gent i al port s’hi va congregar força públic per veure aquestes embarcacions de prop.




Suposo que aquest any encara hi baixarà més gent, perquè el programa del dissabte està farcit d’actes atractius per a tots els públics: mostra de barques de vela llatina, bateig de mar, taller de rem en un llagut català, cantada de cançons marineres, subhasta de peix, taller de vela llatina a bord del Rafael, tapetes marineres, classes de windsurf, taller de nusos, mostra d’oficis artesans... I l’endemà, diumenge, destaca com a novetat la “I Nit gastronòmica del Mercat del Mar”.

A banda de la finalitat de promoció econòmica que hi pugui haver al darrera d’aquesta mena d’esdeveniments, crec que són molt positius si serveixen per acostar la gent al mar, per ajudar a descobrir l’existència d’una sèrie d’embarcacions tradicionals i a interessar-s’hi, i també per donar feina a aquests grans vaixells, propietat de petites empreses i d’associacions, que sense això no es podrien mantenir.

Jo tinc previst participar en la “IV Fira Mercat del Mar” del meu poble –crec que després de 22 anys de viure-hi ja li puc dir així- amb el Corb Marí, si el temps i el motor no ho impedeixen, com l’any passat, que una avaria al moment de sortir em va obligar a quedar-me a terra. Si teniu una barca de vela llatina i us hi voleu apuntar, ja ho sabeu.