8.2.09

Regates de clàssics a Galícia

Amb motiu de l’entrada “La bellesa eterna dels clàssics”, l’amic Lino Prieto, president de l’associació “Amigos da Dorna Meca” d’O Grove, em va enviar unes fotos fetes per ell de dues regates de clàssics celebrades l’estiu passat en aigües gallegues. Es tracta de la “II Marin Yacht Classic”, organitzada pel Club Nàutic Beluso de Bueu, que es va fer el 23 d’agost; i la “1ª Regata de Clásicos Emprosal”, organitzada pel Club Nàutic de Sant Vicente do Mar, a O Grove, que es va fer el 30 d’agost. Em crida l’atenció que són dues proves molt joves i també que en totes dues hi competeixen iots d’esbarjo i embarcacions tradicionals. Curiosament, moltes d’aquestes últimes són de nova construcció i, per tant, no poden competir ni en la categoria de “vaixells d’època”, ni en la de “vaixells clàssics”, sinó que ho han de fer en la categoria “esperit de tradició”, encara que siguin idèntiques a les embarcacions de treball que navegaven a Galícia en segles passats.

Per tant, crec que contribueix igualment a la conservació del patrimoni marítim qui construeix una rèplica d’una embarcació tradicional, com qui manté operatiu un iot de principis del segle passat. En Lino m’explica que a Galícia, tots dos sectors, el dels “clásics” i el del “tradicionals”, com jo els hi dic, es respecten y saben apreciar la feina que fa cadascú. Bona part d’aquesta sintonia queda reflectida en el fulletó editat per a la regata de San Vicente, on hi trobareu una descripció d’algunes de les embarcacions participants. Per la seva banda, la “Marin Yacht Classic” aspira a convertir-se en la cita de referència de la vela clàssica a la costa atlàntica i cantàbrica. Sembla, doncs, que les regates de clàssics comencen a proliferar; i això oferirà més possibilitats de poder gaudir d’aquests vaixells, alhora que contribuirà a difondre el món de les embarcacions tradicionals.

“II Marin Yacht Classic”

El Zana

El Tango, un quetx procedent d'Argentina.

L'Ortac, un "avi" de 70 anys, disseny de Robert Clark.

El Pingüino Uno, un veler esvelt i guanyador.

“1ª Regata de Clásicos Emprosal”

El galeón Nuevo Sofía, guanyador de la categoria de vaixells d'època.

El Naya, rèplica d'un iot dels anys 40, construïda pel seu armador.

La dorna A Meca, tota una institució a Galícia.

El Cassandra, un Hillyard 12 Ton de 1969.

Aquí trobareu més fotos de la “1ª Regata de Clásicos Emprosal”.

I per acabar, un vídeo amb alguns dels vaixells més emblemàtics sorgits de la taula de dibuix d’un dels grans dissenyadors navals de iots: Alfred Mylne, rodat els anys 30 en aigües del fiord de Clyde, a Escòcia.



11 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Joan, torno a ser l'Albert, el corrector indomable !
Vaig començar fent visites puntuals i ara vinga ! Cada dos per tres sóc per aquí!

Boniques fotos, de bonics vaixells,... però estàs segur que el dissenyador d'un d'ells era "Robert Clarck" o potser seria "Robert Clark" ?

D'altra banda m'agrada molt el galeón que mostres, perquè ja és un vaixell d'eslora considerable i va amb canya! Ha de ser un plaer sentir a les teves mans les reacions d'un "bitxo" com aquest.

Les poques vegades que he dut algun vaixell, diguem-ne mínimament gros, era amb roda, o sigui un volant que va tou i suau com un cotxe amb direcció assistida. No m'agrada, a més va al revés del que dicta l'autèntic instint mariner !!!

Unknown ha dit...

Benvingut, corrector indomable!

Efectivament, és “Clark” i no “Clarck” el cognom correcte d’aquest dissenyador naval, i ja ho he corregit. Espero que no sigui només l’al•licient de descobrir les errades dels meus textos el que t’esperona a visitar aquest lloc periòdicament... Estic temptat de deixar anar expressament alguna falta en cadascuna de les entrades per assegurar-me les teves visites! ;-)

Comparteixo les teves preferències per la canya en comptes de la roda. Fixa’t que hi ha molts iots clàssics i de dimensions considerables que porten canya en lloc de roda. Com tu dius, és un tacte molt més directe, que et transmet totes les vibracions del vaixell i, alhora, també el fa reaccionar de seguida a les ordres del timoner. Però és molt important que el vaixell estigui equilibrat; és a dir que porti el drap just, ben repartit i amb les veles correctament caçades. Si no, és molt cansat mantenir-lo a rumb. I si el vaixell és gran, encara deu ser-ho més. El meu bot, el “Corb Marí”, està molt ben equilibrat i gairebé pots deixar la canya que manté el rumb, amb una lleugera tendència a orsar, de manera que no has de fer gens de força. Amb la roda no cal fer força, perquè la transmissió fins a la pala està desmultiplicada i assistida per hidràulics; però jo no hi tinc tanta pràctica i, de vegades, en sortir d’una virada o corregir una guinyada, em passo de la via i me’n vaig a l’altra banda. Amb la roda, abans que el vaixell enfili al lloc on vols anar, t’has d’anticipar posant el timó a la via, però si no tens clar quantes voltes de roda has de donar, és fàcil passar-se. En canvi, això de girar la roda cap a la mateixa banda d’on vols virar, al contrari de com funciona la canya, no ho veig un problema. És qüestió de pràctica.

Fins a la propera guinyada!

almagrande ha dit...

Boa noite Joan, excelente video!

Anònim ha dit...

hey!

coincido con Albert, el galeón es impresionante!

Pero los trece metros se me van mucho de capacidad y presupuesto -Joan tiene razón cuando dice que se debe tener un barcos adecuados a nuestras capacidades- por eso he estado buscando un barquito clavado al Nuevo Sofía que sale en uno de esos libros de fotos pero sólo he encontrado esto, http://users.hal-pc.org/~norman/schoonrs.html
, es el Two-Forty y son 6 metros, algo aceptable para el común de los mortales.

Diego Riera.

Mercè Salomó ha dit...

Hola Joan:

He publicat al meu bloc (www.africaalcor.blogspot.com) un article referent al Vell Marí, un veler del CRAM, que fa investigació per les aigües del litoral espanyol.

Espero que sigui útil la informació.

Una abraçada al dos!!

Lino ha dit...

Mº Mercé, hace 2 o 3 años hacía trabajos para una revista de modelismo naval y coincidió que el Vell Marí recalaba en Vilagarcía de Arousa, en la misma ría que O Grove, en uno de susu viajes de investigación, desgraciadamente por causa del tiempo zarparon un día antes de lo previsto por lo que no llegué a tiempo al puerto para fotografiarlo y realizar un reportaje. Ya en 2009 llegó a O Grove un velero con la misma rotulación que el Vell Marí, pero con el nombre de "Íbero", sabes si es el mismo barco? porque yo jueraría que si, en ese caso del Ibero tengo fotos.

Mercè Salomó ha dit...

Hola Lino:

La información sobre el Vell Marí la he sacado de la web del CRAM y sé que ellos son sus propietarios desde 1980.

Consultando veo que sí existe un velero llamado Íbero y que es de la Fundación La Caixa y realiza los mismos trabajos de investigación que el Vell Marí.

Lo que no sé si es normal, debido a mi inexperiencia en estos temas, es que existan dos veleros, financiados por la misma Entidad bancaria, haciendo el mismo trabajo en paralelo.

Y digo, de paso, que ya que la "Caixa" no sabe de crisis, podría tener barcos mejores para este menester.

Saludos!!

Anònim ha dit...

Hola, soy Sesé, que junto con Jacobo Costas somos los armadores del vapor Hidria Segundo. Su hermano Alberto Costas, tiene un barco llamado Eilun y diseñado por Alfred Mylne en 1903. Tenemos muy poca información, ¿sabeis como se pueden conseguir los planos originales, etc?.
Lo tenemos en seco en una tierra a la espera de poder restaurarlo, tiene sobre 17 metros de eslora en cubierta. Un saludo.

Unknown ha dit...

Hola, Sesé, bienvenida al blog.

Nos conocimos personalmente el verano pasado en Cíes, cuando visité vuestro barco con Mar y Haddock. He visto que, pese a todos los contratiempos, el "Hidria Segundo" sigue navegando y que estáis preparando una salida fantástica para Semana Santa. Me alegro mucho y espero que os vaya muy bien.

Sobre lo que me preguntas, yo creo que la primera gestión, si no la habéis hecho ya, es consultar a Mylne directamente a través de su web: http://www.mylne.com/ En ella dicen que tienen un archivo con más de 400 diseños de yates clásicos, 10.000 dibujos originales y otros documentos, desde 1896. Mandadles fotos y toda la información que tengáis sobre el "Eilun", su historial, etc., porque podría ser que el nombre no fuese el original.

Si esa primera gestión no da resultado, me lo dices y hablaría con un amigo que es carpintero de ribera y ahora está remodelando un velero clásico inglés, diseño de G.L. Watson, a partir de los planos originales que encontró en Liverpool.

Y hablando de diseños, tengo un libro en el que se habla de la restauración del "Hidria Segundo", y hay unos planos del barco con aparejo de velero! ¿Pensasteis alguna vez en ponerle velas?

Un saludo y hasta pronto.

Anònim ha dit...

Hola, si que he visitado la web de Alfred Mylne, el barco tiene 12 metros en la linea de flotación, no aparece en la lista, aunque alguno de los barcos de 1903 de esa medida no tienen ningún nombre, puede que sea alguno de ellos. Ahora ando un poco liada intentando conseguir gente para el viaje de Semana Santa y no puedo ponerme con esto, pero tenemos a bordo un registro de la Lloys donde aparece el barco, con esos datos y lo que aparece en un libro que se llama "Cuaderno de Bitacora Brixham- Santander", regata que ganó el Eilun en 1948, intentaré conseguir el tipo de velamen que tenía cuando se diseñó.
En cuanto a seguir con la aventura del Hidria, ¿que vamos a hacer?, ahora es tarde para ver la realidad que al estar tan entusiasmados con la restauración no veiamos, por lo tanto hay que apechugar he intentar que sea rentable, ya que al vender todo lo que teniamos no tenemos otra manera de subsistir.
Esperemos encontrar la manera, porque este año tal como está las cosas va a ser difícil buscar trabajo en otras cosas y solo vivir a bordo.
¡Vendrán tiempos mejores!.
Un saludo y buena navegación en Semana Santa.
Sesé.

Anònim ha dit...

Hola, soy yo de nuevo, se me olvidaba decirte que para viajes un poco largos, si que navegamos a vela, aunque solo a vela no conseguimos pasar por ahora de 4,5 nudos y eso que navegabamos en popa con temporal del suroeste fuerza 8 y olas de 3 y 4 metros, el verano pasado navegando hacia Brest. Pero si que sirve para ahorrar combustible y que la máquina pueda trabajar más descansada.
Un saludo de nuevo.
Sesé.