20.1.13

iPhoneografia marítima


Recupero el desig expressat al final de l’entrada anterior de retrobar-me amb els amics i companys de viatge que em feu l’honor de seguir aquest blog. I ho faig amb aquesta senzilla entrada –sovint, menys és més- dedicada també a la fotografia... Fotografia de tema marítim, és clar! La meva intenció en redactar-la és cridar la vostra atenció sobre les possibilitats fotogràfiques que ofereixen els anomenats “smartphones”, els telèfons mòbils intel·ligents, a la vora del mar o a bord d’una embarcació. La lleugeresa d’aquests aparells, les prestacions de les càmeres que porten i, sobretot, la variada gamma d’aplicacions que s’hi poden instal·lar, amb filtres i acabats de tota mena, permeten obtenir unes fotos que tenen la seva gràcia. Amb això no vull dir que qualsevol que faci fotos amb un iPhone i l’Instagram ja es pugui considerar un fotògraf, ni que les fotos fetes amb un mòbil siguin comparables en qualitat a les obtingudes amb una bona càmera fotogràfica per un fotògraf expert. Tot i que, sobre això, podríem discutir força estona, perquè les bones fotos no les fa la càmera, sinó l’ull i la ment del fotògraf.

Personalment, utilitzo el mòbil per prendre notes visuals, apunts ràpids del natural sense gaires possibilitats de retoc posteriors. La naturalitat i el trencament de les normes de composició són, en aquest estil de fotografia, una virtut. Però confesso que, educat de manera racional i cartesiana, em falta l’espontaneïtat i la gràcia que tenen els joves d’ara amb un mòbil a les mans. Hi ha estructures mentals i criteris estètics que són difícil de trencar pels qui no vam néixer en un entorn audiovisual. Per això, abans que intentar trencar motlles, m’interessa més l’experimentació d’aquelles aplicacions que em permeten obtenir unes determinades textures i atmosferes, on hi ha molt de camp per córrer. 

Aquí teniu una petita mostra de les meves fotos de tema marítim fetes amb un iPhone 4S –d’aquí vé això d’iPhoneofragia- i diverses aplicacions com Instagram, Lo-Mob, Camera+, ProHDR i Hipstamatic, la meva preferida. Si esteu a Facebook, als grups Vela Latina i Slow Sailing - Navegació Tranquil·la, és possible que ja les hàgiu vist. Se m’acut que, si també feu fotos del mar i de vaixells amb el mòbil, les podem compartir a través d’algun d’aquests grups. 


Natura morta

Platja de Premià de Mar

Platja de Premià de Mar

Trobada de l'Escala 2011

Platja de Calafell

Port Rhü. Douarnenez

Festival marítim de Douarnenez 2012

Boira a Cadaqués

Boira a Cadaqués

Amarres del "Corb Marí"

Arbres de la "Santa Espina" i el "Sant Ramon"

La "Santa Espina" i el "Sant Pau"

La "Santa Espina" navegant a la valenciana

Navegant al Mystic Seaport Museum

Navegant per Holanda, 1986


Aquestes dues últimes tenen trampa: no estan fetes amb un mòbil sinó amb una càmera reflex i, després, pujades al mòbil i passades pels filtres d'Instagram. Trobareu més iPhoneografies de temes diversos aquí



10 comentaris:

Far de la Banya ha dit...

Bones fotos, Joan :-)

Far de la Banya ha dit...

Content de veure-les en el blog, ara que els blogs sovint es perden entre tanta xarxa social... Salut :-)

Unknown ha dit...

Tens raó, Eduard, les xarxes socials han fet perdre activitat als blogs. Però enlloc et pots estendre ni tractar en profunditat els temes com en un blog. Les xarxes estan bé per la immediatesa i per donar titulars, però sovint ens quedem en la superfície.

Gràcies i content de tornar-te a veure per aquí.

A reveure!

Mercè Salomó ha dit...

Uiii, ja sé qui em donarà classes per fer fotos amb el meu nou Iphone!

Joan, magnífiques fotos! Les de Cadaquès són més que magnífiques.

Petons i abraçades!

bou de vara ha dit...

Fermosas imáxenes Joan. Contentos polo retorno do blog. Saúdos e boa travesía neste ano.

Unknown ha dit...

Mercè, quan vulguis, serà un plaer. De tota manera, l'aparell ho fa pràcticament tot. L'imortant és la mirada sobre les coses, la gent, el món... I tu la tens. Ja m'imagino les fotos que portaràs del teu proper viatge a l'Àfrica amb el mòbil nou...

Petons!

Unknown ha dit...

Gracias, Xaquín! Contento yo también por el regreso y por encontraros aquí de nuevo.

Un abrazo y nos leemos.

Bosco Plana ha dit...

Em va saber greu que quedés aturat el blog, però estic molt content de que ara segueixis publicant. Per mi és un racó on passar bons moments i estar més en contacte amb temes del mar. Per molts anys.

Unknown ha dit...

Gràcies, Bosco. De vegades cal aturar-se, pensar les coses, buscar nous camins, dedicar temps a altres interessos... Ara torno a tenir moltes ganes d'escriure i de reactivar el blog, potser amb continguts diferents i amb un altre tipus d'entrades, però sempre relacionats amb el mar. I, en aquest moments, comentaris com el teu m'animen força.

Fins aviat!

David ha dit...

Cartesianes o no, són magnífiques! Salut, Joan!