12.1.09

“Thalassa”, la videoteca del mar

A Catalunya, tenim la sort, des de fa prop de 20 anys, de poder gaudir d’un programa de televisió dedicat al mar: “Thalassa”, que s’emet els divendres a la nit pel Canal 33. Cada programa sol combinar reportatges sobre qualsevol tema d’àmbit internacional relacionat amb el mar amb reportatges de proximitat, fets des d’aquí. Aquests solen ser, per mi, els més interessants, perquè toquen temes propers sobre el patrimoni i la cultura marítima de casa nostra i de la Mediterrània, i també d’altres zones de la península. Des de fa un temps, aquests reportatges estan a l’abast de tothom per Internet, a través del canal de vídeos “3 a la carta”, de Televisió de Catalunya. A més, els vídeos es poden enllaçar i inserir en qualsevol bloc i pàgina web, com he fet a continuació.

Divendres passat van emetre el reportatge “La saga dels William Fife”, sobre aquests velers preciosos creats pel genial arquitecte naval anglès.



I de la sofisticació dels dissenys de Fife a la simplicitat màxima que defineix el patí català, una embarcació que sempre m’ha semblat fascinant per la seva senzillesa i grans prestacions. “Thalassa” va emetre aquest reportatge el novembre passat.



Trobareu molts més vídeos de “Thalassa” en aquest enllaç; i si us hi subscriviu via RSS, rebreu informació puntual sobre els nous reportatges que s’emetin a través del vostre lector de blocs.


10 comentaris:

Anònim ha dit...

Menudos videos, da gusto!
participe en dos ediciones de una regata en la que habia un Fife y menuda piragua! navegaba como una flecha, con unos 14 metros de eslora y una manga muy reducida, como todo regatero que se precie.
Lo que decía, que muy buenos los videos.

Unknown ha dit...

Hola, Lino!

En Vilefranche-sur-Mer, adonde fuimos un grupo de aquí para asistir a un congreso de patrimonio marítimo, tuve ocasión de ver el "Cambria" (41 m) y el "Tuiga" (23 m), los dos de William Fife III, pero amarrados en puerto. Aún así me parecieron muy, muy bonitos, y me pasé media tarde observándolos. Marta prefirió pasar la tarde observando "millonetis" en Montecarlo, que está ahí al lado, y vio al mismo Al Fayed, el dueño de Harrods, en persona, que yo creo que no se puede comparar a un Fife, pero bueno... Cosas de la Costa Azul.

Posteriormente, tuve ocasión de navegar en una rèplica de un Fife, de unos 8 o 9 metros, que se hizo construir un patrón de aquí, de Premià de Mar, conocido mío, y me invitó un par de veces a navegar con él. Un velero precioso que, más que navegar, se deslizaba sobre el agua, majestuoso como un cisne. Pero era un barquito muy caro y muy costoso de mantener, y al final lo acabó vendiendo. Eso es lo más cerca que he estado de esas joyas náuticas que són los Fife.

Hasta pronto.

Mercè Salomó ha dit...

Hola Joan!!

L'Edu i jo mirem Thalassa quasi bé cada divendres, però aquest passat no varem poder.

T'he comentat algún cop que l'Edu es volia comprar un catamarà? I jo li vaig treure del cap perque en aquell temps em feia pànic navegar, encara que fos amb un matalàs infable.

I ara, ja ho veus, els diners són per a viatjar i sempre que podem, naveguem. Voltes que dóna el món!!

Petons als dos!

Anònim ha dit...

Hola Joan, hola a todos!

Aunque habitualmente escribo en castellano soy mallorquín y he tenido la suerte de ver mucho C33, posiblemente la mejeor cadena de España. Desgraciadamente, es un decir, el casarme con una "forastera" y actualmente el bodrio de la TDT me dificultan/impiden ver C33 y especialmente Thalassa.
No sabía que se pudieran ver los reportajes desde TV3 en internet,cuando entro en la página de Thalassa no veo vídeos o no están al alcance. Me voy a poner las botas esta semana!!!!

MªMercè yo tuve un hobie cat muchos años, era un pepino!! como corría ese aparato!!muy recomendable si se es joven pero ya de mayor no se que decir, donde este un llaut con una nevera de hielo....ay el verano, que lejos queda!!

Diego Riera

Comtessa d´Angeville ha dit...

Vaja, no sabia que es podien vore per Internet, ara ja sé com passar les hores mortes!

Gràcies!

Unknown ha dit...

Hola, Mercè!

No m'ho havies comentat mai això del catamarà... Però és millor que viatgeu, perquè així podeu navegar pels rius i mars de tot el món i, de passada, va augmentant la meva col·lecció de reproduccions de barques típiques dels països que visiteu. ;-) A més, el catamarà sempre el podeu llogar; i si necessiteu un patró que el porti, jo en sé d'un que us ho faria bé.

Petons!

-----------

Diego, me alegra volver a verte por aquí!

Efectivamente, ahora puedes ver por Internet muchos de los reportajes de "Thalassa" que te perdiste, pero no todos. TVC sólo cuelga en su canal "3 a la carta" aquellos sobre los que tiene derechos, que suelen ser los grabados aquí por la productora Rumbo Sur. Y lo mismo hace con todos los programas; fíjate que no encontrarás ninguna serie extranjera, sino sólo las de producción propia. Es por una cuestión de derechos de emisión. De todas formas, con los que hay colgados te puedes dar un buen atracón.

He navegado alguna vez en "Hobby Cat" y, realmente, es una caña de catamarán. Como tu dices, es un barco para gente joven o, en su defecto, que se mantenga en buena forma física. De hecho, toda la vela ligera exige buena forma física para poder disfrutarla a tope. Yo ya estoy en la edad del llaüt con la neverita...

Saludos y ánimos, que ya falta un día menos para el verano.

------------

Comtessa, no me les mati, les hores, que no tenen cap culpa! El temps no s'ha de matar, s'ha de viure... Però segur que això ja ho sap.

Vostè les te totes.

Náufrago ha dit...

Que suerte tenéis de poder disfrutar de este programa. Lástima que la maravillosa televisión pública de la que disfrutamos, como el resto de instituciones, le de la espalda a nuesro patrimonio marítimo y, en general, a todo lo que suene a cultura, arte, ocio y tiempo libre. Mientras tanto, nos llenan la parrilla con mira quién baila, telenovelas, gente, etc., etc.

Eduard Boada ha dit...

Doncs caldrà investigar-ho... i buscar temps.

horaci ha dit...

El reportatge del Patí català és meu. El vaig rodar el Juny del 2008. Em fa gràcia veure'l penjat al vostre blog i estic content que us agradi aquest material. Una abraçada!

Unknown ha dit...

Hola, Horaci, benvingut al bloc.

El patí català té molts admiradors, perquè és un vaixell fantàstic i nascut a casa nostra. A més, deu ser un dels pocs vaixells de vela lleugera, si no és l'únic, que encara es fan de fusta. Per tant, tots els aficionats a aquesta classe i a les embarcacions tradicionals - segur que el patí ja se'n pot considerar- hem gaudit molt del teu reportatge, cosa que t'agraïm.

Salutacions i a reveure.