29.12.07

L'Arxiu de l'experiència

El Ministeri d'Industria, Turisme i Comerç ha posat en marxa a través d'Internet un projecte que em sembla molt interessant. Porta per títol l'Arxiu de l'experiència i té per objectiu donar veu a la gent gran i, a través dels seu testimoni, documentar aspectes de la història d'Espanya durant el segle passat, sobre àmbits molt diversos, per a què en quedi constancia i sigui una font d'informació per les futures generacions.

Per mi, el projecte és interessant per diversos motius: acosta la gent gran al món de les noves teconolgies i, per tant, a la gent jove. Els avis es poden dirigir als seus nets a través del mitjà de comunicació que fan servir habitualment els més joves. Per altra banda, l'Arxiu de l'experiència dóna valor a aquest aspecte del patrimoni immaterial que és la memòria col·lectiva, els sabers i costums compartits per la gent en èpoques passades. Quan aquesta gent falti, tots aquests coneixements s'hauran perdut per sempre si algú no es dedica a recollir-los i a arxivar-los. Aquesta és una feina fantàstica per a totes aquelles associacions i entitats que es dediquen a la recuperació i conservació del patrimoni, sigui quin sigui, tant material com immaterial. El patrimoni marítim n'és un i també està representat en l'Arxiu de l'experiència, concretament a través del món de la pesca.

Finalment, hi ha un aspecte que crec que és important destacar: l'Arxiu de l'experiència respecta la llengua pròpia dels testimonis que hi surten. La mateixa web conté versions en totes les llengües oficials de l'Estat espanyol. I això és fonamental perquè la llengua és l'experessió d'una cultura: la llengua és part indisoluble de la cultura d'un poble. Cada llengua té paraules i expressions pròpies per designar conceptes específics d'aquell poble i d'aquella cultura i que sovint no tenen una traducció directa en altre llengües. I això forma part de la seva riquesa. Renunciar a aquest aspecte hauria significat, al meu entendre, devaluar força l'interés d'aquest projecte.

Com deia abans, l'Arxiu de l'experiència recull el testimoni de diverses persones que van tenir relació amb el món de la pesca, concretament a Galicia, perquè és una de les primers comunitats de l'Estat on s'han començat a fer aquests enregistraments. Aquesta que sentireu és la senyora Concha Artesín, d'A Coruña, que explica la seva experiència en la conserva i venda del peix a Riveira.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Gracias Joan por la referencia a la página del "Archivo de la Experiencia". Estoy pasando un rato muy agradable escuchando los relatos de nuestros mayores, alguno de ellos podría ser mi propio relato, por ejemplo los que citan la prohibición de hablar gallego en la escuela.

Pondré un enlace en mi bitácora a esta pagina.

Apertas mariñeiras.

Anònim ha dit...

Desde muy pequeño me encantaba acercarme al calor del fuego y disponerme a empaparme con las historias de mis mayores y de sus numerosos amigos y conocidos, tanto en Galicia como en Castilla; así disfruté con relatos imaginarios o reales de barcos y marineros, de campesinos y pastores, de emigrantes y aventureros, de marginados y bohemios, de utópicos soñadores de mundos mejores...

Esas historias las conservaré siempre como un inmenso y maravilloso tesoro.

Gracias Joan por tus comentarios, y buenos vientos para todos en el nuevo año.

Mar ha dit...

Cómo nos acordamos de ti ayer por la noche mientras nos veíamos en el DVD la peli de los Capitanes Intrépidos... la película muy buena!!! pero cuando terminó y me giré para ver a Haddock, me lo encontré tiernamente emocionado...
Desde la Ría te envío los mejores deseos para el 2008.
Un fuerte abrazo atlántico,
Mar

Unknown ha dit...

Mar, Haddock, celebro haber compartido con vosotros la emocionante historia de Manuel y el Pescadito. ¡Ah! Es difícil ver esa película sin que se te humedezcan los ojos... a causa de la brisa marina, por supuesto, ¿verdad, Haddock?
Todavía me queda una lista de películas de tema marítimo para completar la lista iniciada con "Capitanes intrépidos". Espero contar con vuestras sugerencias.
Feliz año a los dos y un abrazo desde el Mediterráneo.

Mar ha dit...

Si la borrasca nos deja, nos gustaría ir a Ilhavo pasado mañana, así que espero poderte presentar pronto un amplio reportaje fotográfico sobre la frota branca.
Esperamos ansiosos tus articulos sobre peliculas marineras, de los que puedes dar por seguros nuestros comentarios atlánticos.
A haddock le afecta muchísimo la brisa marina, las historias felices, las cosas hermosas, los libros bien escritos, la poesía, especialmente Neruda... me está diciendo que incluso yo...
A él le gusta definirse como feo, católico y sentimental (como el Marqués de Bradomín de Valle Inclán), pero no tiene nada de feo y muy poco de católico, pero de sentimental tela marinera, nunca mejor dicho.
Un fuerte abrazo marino,
Mar
Saludos de haddock

Mar ha dit...

Muy buena la iniciativa de recoger los testimonios de la gente mayor, la mejor manera de no perder ese tesoro que es la experiencia, la historia, el saber de nuestros mayores, ese que antiguamente se transmitía de manera oral y que parecía que con el paso del tiempo se iba a ir perdiendo.
Enhorabuena a los que tuvieron la brillante idea de conservar ese tesoro!!!