4.11.09

Marina Tradicional 2009



Dissabte que ve s’inaugura la quarta edició de l’espai “Marina Tradicional”, en el marc del 48è Saló Nàutic Internacional de Barcelona. Aquest any, a causa de la crisi, el certamen nàutic barceloní ha perdut un 30 % d’expositors en relació al 2008, i només ocuparà dos pavellons del recinte de Gran Via, en comptes de cinc. L’espai dedicat al patrimoni marítim i les embarcacions tradicionals també ha perdut participants: dels 23 de 2008 s’ha passat a 18 aquest any. No sé si les baixes són atribuïbles a la crisi. Entenc que desplaçar un grup de persones des de França o d’altres punts de la península fins a Barcelona durant deu dies costa diners. Però així com gallecs, andalusos i gent de les Illes continua fidel a la cita des del primer dia, hi ha absències de la mateixa ciutat de Barcelona que resulten inexplicables. Lamentable!

Participants

Bacallaneria Perelló 1898
Museu Marítim de Barcelona
Associació Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana
Museu de la Pesca de Palamós.
Museu de la Marina de Vilassar de Mar.
Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial
Federación Galega pola Cultura Marítima e Fluvial
Federación Andaluza por la Cultura y el Patrimonio Marítimo y Fluvial
Barca Sant Isidre
Barca Rafael
Barca Sant Ramon
Veles e Vents Navegació Tradicional - Goleta Äran 1903
Drassana Francesc Despuig (Cadaqués)
Drassana Sala (L'Escala)
Drassana ArtiMar. (València)
Drassana Miquel Huguet (Ciutadella. Menorca)
Astilleros Belone (Lloret de Mar)
Astilleros Nereo (Màlaga)

Programa d’activitats

Les activitats de l’espai “Marina Tradicional” 2009 són força variades. Hi ha diversos tallers de construcció, de navegació, d’aparellament d’embarcacions tradicionals, de caps i cordams, de construcció de nanses i, fins i tot, n’hi ha un sobre la cultura i la cuina del bacallà tradicional, a càrrec de la Bacallaneria Perelló 1898 del mercat del Ninot, muntada pel Gremi de Bacallaners i la Fundació Institut Català de la Cuina. Aquesta bacallaneria vol mostrar la tradició de la pesca i la salaó del bacallà autèntic, un lloc on el visitant podrà comprar i tastar el bacallà tradicional. El bacallà serà un dels plats forts de la jornada inaugural, amb degustacions, tallers de salaó, etc.; activitats que continuaran la resta de dies del Saló.



El mestre xarxer Jaume Amengual ensenyarà a fer catifes de cap en un dels seus tallers.

També es faran xerrades, conferències i converses de taverna; la “I Trobada de blogs de tema marítim”, que ja hem anunciat des d’aquí; i diverses exposicions: una mostra sobre la figura de Narcís Monturiol i els seus submarins, organitzada pel Museu Marítim de Barcelona; la titulada "Les tripulacions", Organitzada pel Museu de la Pesca de Palamós; i l’exposició fotogràfica de Pere de Prada "La ruta dels Consolats de Mar a la Mediterrània”.


Malgrat la reducció de superfície expositiva que comentava al principi, és molt possible que això afavoreixi la concentració de visitants i s’eviti la dispersió d’altres anys. En aquest sentit, l’espai “Marina Tradicional”, que estarà instal•lat al pavelló 2, pot tenir més visitants que en edicions anteriors. Raó de més per ser-hi i per donar suport a aquesta iniciativa que és l’única mostra del sector de les embarcacions de fusta que es fa a tot l’Estat i que encara està lluny de la consolidació. Doncs allà ens trobarem.

6 comentaris:

Lino ha dit...

Allí (no) estaré Joan, para variar...Hoy estuve con Uxío, y te mandé una cosa a través de el, así que búscalo pr allí y pídele cuentas...
Supongo que todo saldrá muy bien.

Marga ha dit...

hola Joan!!

Es probable que nos veamos por allí, así que ya te avisaré. De todos modos os visitará un buen amigo al que ya le hablé de ti y de la marina tradicional. Me pongo en contacto contigo y ya te cuento

Un besote fuerte y suerte en el Salón

PD: En cuanto el marengo de Alfonso vuelva para Málaga adivina quien lo abordar :D

Unknown ha dit...

Hola, Lino!

Si estarás; esta tade, sin ir más lejos, en el estand de la Federación Galega, ya me han dado muy buenos recuerdos tuyos, que he recibido con gran ilusión.

Gracias y hasta pronto.

----------

Marga, qué sorpresa!!!

De verdad vas a venir al Salón? Dime algo que me tienes intrigado.

Esta tarde he estado con Alfonso, que me ha contado muchas cosas de Málaga, Nereo, Pedregalejo y el bergantín "Galveztown". Ya le diré que esté preparado para un aborjade.

Besos!

lino ha dit...

Joan:
como ya te habia comentado no es gran cosa, pero creo que te hará un buen servicio.
Un abrazo

Far de la Banya ha dit...

Per la seva senzillesa, i justament per això, la d'avui ha estat una trobada molt maca!!

Volem més :-))

Salutacions i gràcies per l'espera !

Eduard

Anònim ha dit...

Dober zacetek