13.7.08

Mallorca recupera el llaüt “Alzina”


El passat dissabte 12 de juliol es va presentar al Club Nàutic de S’Arenal de Llucmajor (Mallorca) el llaüt Alzina, recentment recuperat pels integrants de l’escola de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca. Corrien els anys vuitanta quan quatre amics de Llucmajor –un d’ells era Lluc Tomàs, actual batle del municipi– adquiriren l’embarcació el mateix dia que anava a ser cremada. En pagaren trenta mil pessetes. Els amics llucmajorers van fer les reparacions necessàries per poder navegar i el varen destinar al seu esbarjo.


En 1992, amb motiu de l’Exposició Universal de Sevilla, l’Alzina fou traslladat a la ciutat andalusa per a ser exhibit al pavelló de les Illes Balears a l’Expo. Després de l’experiència andalusa, el llaüt es va enfonsar a S’Estanyol –població del sud de l’illa– i va iniciar-se un altre procés de degradació.

Ara fa quatre anys l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca s’interessa per l’estat del vaixell, que torna a ser precari. L’entitat, presidida per Hortensia Blanco, adquireix l’embarcació i aconsegueix que el Consell de Mallorca, a través de l’Escola de Mestres d’Aixa, n’impulsi un altre procés de restauració que ha durat fins ara. El febrer passat l’Alzina fou declarat Bé d’Interés Cultural.

Els 42 pams de l’Alzina –uns vuit metres i mig– tornen a solcar les aigües mallorquines pel goig de tots els habitants de l’illa. A partir d’ara es dedicarà a vaixell museu, a cursos de vela llatina, a excursions dins l’àmbit del turisme rural del municipi de Llucmajor i a participar, representant Mallorca, a les diferents trobades de vela llatina de la Mediterrània. Tots els mallorquins i mallorquines, i els amants del patrimoni marítim en general, estam d’enhorabona. La presentació del dissabte va tenir, però, un caràcter agredolç, ja que a l’ambient surava el record del Thö-pa-ga.

Text i fotos: Jaume Rosselló

-----------

Agraeixo molt sincerament en nom meu i dels lectors d’aquest bloc la generositat d’en Jaume Rosselló, periodista i fotògraf de Mallorca, que m’ha fet arribar aquesta crònica i les fotos de la presentació de l’Alzina. En Jaume segueix també de prop la restauració del pailebot mallorquí Miquel Caldentey, que es fa a Port-Vendres, de la qual n’informa en un article publicat en el primer número de la revista Argo, i que hem anat seguint des d’aquest bloc.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

El Alzina es una embarcación que conozco, ya que con motivo de la expo de sevilla, me pidieron que les calculara las velas, de trique, major i mitjana, tal como estaba aparejado en la obra del Archiduque Luis Salvador.
Con ellas partieron con las calmas de Enero, utilizando un antiguo sistema de comunicación por medio de palomas mensajeras, si te interesa tengo fotos del primer día de navegación y del viaje a Sevilla, incluyendo lo de las palomas:Vicente

Unknown ha dit...

¡Hola, Vicente!

Claro que me interesa todo lo que nos puedas contar sobre el "Alzina". Este bloc es tan vuestro como mío. Así que cualquier aportación que quieras hacer será muy bien recibida.

Y hablando de S'Arxiduc, el personaje, sus estudios y su hermoso yate, el "Nixe", dan para escribir un montón de entradas. ¡Mira, me has dado una idea!

Gracias y hasta pronto.

Anònim ha dit...

Bon vespre, fa mesos te vaig informar del procés de restauració del bot Chiste. Feia molt qued no passejava pel teu bloc i quan hi he entrat, m'ha sorprés que parlassis de l'alzina i del meu poble, llucmajor i del nostre mollet de s'Estanyol on avui mateix hem fet la "botadura" del recuperat Chiste. Jo conec als que el vàren recuperar, un d'ells, quan va veure al Chiste en l'estat en que es trobava, ja hem va dir que si m'ho havia pensat be, i hem va donar uns quants consells. Realment ha estat una feina dura però molt gratificant. De fet, a l'estanyol hi ha un llaut d'un amic meu tirat a un camp, de nom Temerario, que voldria tenir el temps per tornar a fer aquesta aventura, però de moment he de disfrutar molt del chiste, que s'ha portat com un valent.
No soc molt habil amb els blocs, però m'agradaria fer-vos arribar unes fotos de l'abans i el després del chiste, si me dius com te les enviaré.
Salutacions.
Joan Barceló.

Unknown ha dit...

Hola, Joan! Benvingut una vegada més a aquest bloc.

Estaré encantat de publicar tot el que em facis arribar sobre el "Chiste" i la seva recuperació. Pots enviar-me fotos i quatre dades sobre la embarcació. I també t'agrairia que m'enviessis alguna foto del "Temerario" i informació sobre el seu estat. Potser trobem alguna persona o entitat que es vulgui ocupar de restaurar-lo i fer-lo navegar.

Pots enviar-me tot aquest material a l'e-mail d'aquest bloc:
joansolperez@gmail.com

No deixis de visitar-nos!

Anònim ha dit...

Voldria agraïr-te la difussió en el teu blog de l'acte de presentació de la nova etapa en la vida de l'Alzina.
Esperam que l'Alzina ajudi a la difussió del patrimoni marítim de les Illes Balears tal com ja ho fan embarcacions com la Balear, el Besitos, l'Agustina, etc.
Valorem molt el contingut del teu blog, per la qual cosa l'hem inclòs en els enllaços de l'apartat de regates-vela llatina del nostre web (cnarenal.com).

Salut.
Biel Rosselló.
Club Nàutic S'Arenal