20.6.10

Els pescadors de Sant Pol

Divendres passat, el programa “Thalassa” va dedicar un dels seus reportatges a Sant Pol de Mar i a la història marinera d’aquesta vila del Maresme, centrada sobretot en la pesca. El reportatge mostra imatges antigues de pesca i la maniobra d’avarada i treta de les barques, que la gent de l’associació “A Tot Drap” va reproduir pel programa amb la seva embarcació, el sardinal Sant Pau, sota la mirada crítica d’alguns antics palers.

En el reportatge “Els pescadors de Sant Pol” hi apareix també l’Esther Pujol, protagonista del llibre “Records d’una dona de mar”, i l’Eliseu Carbonell, investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i autor d’aquest treball, que permetrà conservar una part important de la història dels pescadors santpolencs i del nostre patrimoni marítim. El reportatge també recull el testimoni d’en Josep Montmany, pescador professional i patró del Sant Pau, que parla del passat i el present d’aquest activitat. Ell, juntament amb la gent de “A Tot Drap”, intenten conservar el poc que queda d’aquell món; un món que, com diu l’Esther Pujol, dona pragmàtica i amb experiència, mai no tornarà a ser el que era. 

La protagonista i l'autor del llibre apareixen en el reportatge de "Thalassa".

El programa "Thalassa" ha estat el guanyador de la primera edició del "Premi Francesc Roig Toqués, Vilanova i la Geltrú", instituït per l'Ajuntament d'aquesta ciutat en memòria d'aquest vilanoví il·lustre, mestre modelista i conegut internacionalment pel seu Museu de Curiositats Marineres. El premi, de caràcter anual, té com a objectiu el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relacionat amb el mar.  Tots aquests mèrits els reuneix, sens dubte, el programa "Thalassa", que durant els vint anys d'emissió que ara celebren s'ha convertit en el programa de referència dedicat al mar. El guardó es lliurarà el proper 29 de juny, dia de Sant Pere, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova, dins dels actes de celebració de la "40 Setmana del Mar".

Si us vau perdre el “Thalassa” de divendres dedicat als pescadors de Sant Pol, ara el podeu repescar, i mai millor dit.




4 comentaris:

Gemma ha dit...

Hola Joan!

Molt interessants els testimonis. Suposo que tots hem patit una mica la maniobra d'avarada :D, certament el Sant Pau és un veler molt bonic però potser sí que les seves dimensions no son del tot recomanables per dur a terme les antigues maniobres damunt la sorra de manera habitual. Entenc que els resulti més pràctic fer-ho al port d'Arenys.
Miraré si trobo el llibre d'aquesta santpolenca tant interessant.
Ja l'has llegit?

Aprofito per desitjar-te una feliç revetlla de Sant Joan.

Una forta abraçada i a reveure.

Per cert...has vist les obres que han fet a Cadaqués? que t'han semblat? pujaré després de la revetlla. Ja és hora de navegar :D

Navegante ha dit...

Joan, te he dejado algo para tí en mi bitácora.

Saludos.

Unknown ha dit...

Hola, Gemma!

No crec que sigui un problema de mides, perquè barques com el "Sant Pau" les treien a les platges antigament. En aquest cas hi havia un problema tècnic relacionat amb l'amplada de les escues, que són aquesta mena de quilles laterals, a banda i banda de la quilla central, que porten les barques per poder treure-les a la platja i que permet que s'aguantin dretes.

Encara no he llegit el llibre de l'Esther Pujol; només alguns fragments, però sembla molt interessant.

He vist les obres de Cadaqués, però sense acabar. Les veuré aquest cap de setmana -també hi pujaré després de la revetlla- i ja ho comentarem. Tens raó, ja és hora de navegar!

Bona revetlla i bon cap de setmana.
Una abraçada!

Unknown ha dit...

Gracias, Navegante! Me paso por tu bitácora.

Hasta pronto.