17.11.08
Muros 2009: el patrimoni, ànima de la festa
Aconseguir el reconeixement de la feina que s’ha fet fins ara en el camp de la recuperació i dinamització del patrimoni marítim i fluvial de Galícia és un dels grans objectius del IX Encontro de Embarcacións Tradicionais. Per donar suport a aquest objectiu, la propera gran festa bianual de la cultura marítima gallega es farà a la localitat de Muros, vila marinera d’origen medieval declarada Conjunt Històric-Artístic, que, del 6 al 12 de juliol de 2009, es convertirà en el gran aparador de tot aquest moviment. Si haguéssim de resumir amb una sola frase l’esperit de l’encontro de Muros, podríem dir que l’ànima de la festa serà el patrimoni. Així ho van manifestar Fernando Piñeiro, president en funcions de la Federación Galega pola Cultura Marítima e Fluvial, creadora dels encontros, i Manuel García Sendón, president de la comissió organitzadora de Muros 2009, durant l’acte de presentació que es va fer dissabte passat dins l’espai Marina Tradicional del Saló Nàutic de Barcelona.
Fernando Piñeiro va començar definint els encontros com “l’esdeveniment més gran de la cultura marítima a la península”; i va afegir que Muros 2009 vol enriquir “l’oferta d’amistat” entre Galícia i les altres cultures marítimes. Aquest any s’espera la participació d’unes 200 embarcacions procedents d’Espanya, Portugal, Franca i Irlanda. “Seguim el model francès –va dir referint-se a Brest-, però ens ha sortit molt nostre; una festa molt propera que no volem que es desvinculi de la nostra realitat”. Més endavant, a la pregunta de si havien tret alguna experiència de Brest 2008 -on Galícia va ser convidada d’honor-, que sigui aplicable a Muros 2009, Piñeiro va dir que “Brest és un gran negoci i els encontros són una manifestació cultural; Brest es fa amb una finalitat econòmica i es basa en una estructura de producció empresarial, mentre que nosaltres ens basem en el voluntariat”.
Per la seva banda, Manuel García Sendón, el president de la comissió organitzadora de Muros 2009, va començar dient que “l’específic d’aquest encontro és que es farà en un ambient totalment patrimonial”. Va explicar que “Muros conserva la mateixa façana marítima de fa cent anys; fins i tot es conserven algunes cases marineres anomenades cases de rem, perquè feien l’amplada del rem d’una llanxa. És l’únic poble mariner de tot el litoral gallec que es manté com era antigament”. El barri antic de Muros –declarat Conjunt Històric Artístic-, tancat al trànsit i engalanat per a l’ocasió, albergarà les diverses mostres, exposicions, jornades i actes diversos que es fan dins dels encontros, a banda de les activitats a l’aigua. “Tot el poble serà un espai expositiu i tothom hi participarà –va dir Sendón-; volem que sigui la festa d’un poble mariner”. I sobre aquest punt, va afegir que hi haurà una presència destacada dels ecomuseus, perquè en ells hi conflueix el patrimoni natural i cultural, tant material com immaterial.
Un cop explicat el marc del IX Encontro de Embarcacións Tradicionais, Fernando Piñeiro va dir que Muros 2009 coincideix amb el procés de catalogació del patrimoni marítim i fluvial que ha engegat la FGCMF, amb l’objectiu de fer un inventari de l’estat actual d’aquest patrimoni. “Això ens permetrà presentar-nos davant de l’Administració i que se’ns reconegui la nostra feina durant tots aquets anys, que se’ns faci cas”, va afegir el president en funcions de la Federació gallega. En aquesta mateixa línia de treball s’inscriu la participació de Galícia com a convidada d’honor a Brest 2008, amb 150 persones i 25 embarcacions. Piñeiro va definir aquesta participació com a “molt positiva”. “Érem l’únic convidat d’honor que no tenia un estat al darrera, com els altres països; per això el fet de ser allà va representar un reconeixement de la nostra feina i va ser molt ben percebut per la societat gallega”.
Muros competia amb Vilagarcía de Arousa per la designació com a seu del IX Encontro de Embarcacions Tradicionals, fet que demostra la vitalitat del moviment associatiu gallec al voltant del patrimoni marítim. A més de l’interès patrimonial de Muros, és possible –i això és una suposició meva- que la seva situació geogràfica hagués acabat de decantar l’elecció cap aquesta candidatura. Manuel Sendón s’hi va referir quan va explicar que Muros es troba a la frontera entre les Ries Baixes i la Costa da Morte: “volem reunir gent de totes dues bandes i que això sigui un motor per rellançar la recuperació del patrimoni marítim a la zona”.
El País Basc, convidat d'honor
Preguntat sobre quina seria la regió convidada a Muros 2009, Fernando Piñeiro va dir que, gairebé amb tota seguretat, seria el País Basc: “és una manera de reconèixer la seva participació durant les edicions anteriors; a més, són part de la família”.
Personalment, després d’haver estat a Cambados 2005, tinc moltes ganes d’anar a Muros i de tornar a reviure l’ambient mariner i festiu dels encontros. A més, aquesta vegada tindrà el gran al•licient de retrobar una bona colla d’amics i amigues que hem anat fent durant aquests anys -molts dels quals són visitants habituals d’aquest espai-, i també de fer-ne de nous. I espero també poder navegar en dorna, que és un vaixell que m’encanta i que encara no he tingut ocasió de provar. En Suso da Moura, company blocaire de l’associació Lajareu por Barlovento, a qui vaig tenir el plaer de conèixer personalment al Saló Nàuric, em va donar la primera lliçó en sec, sobre la dorna exposada a l’estand de la FGCMF al Saló Nàutic. Aquest estiu espero començar les classes pràctiques.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
11 comentaris:
Joan:
Excelente crónica.
La foto de Sendón y Fernando está genial. Creo que representa el entendimiento y la complicidad necesarias para llevar el encontro a buen puerto.
Gracias amigo, has sido nuestros ojos.
Una abraçada.
En un país como el nuestro, de larga e importante tradición marinera, ¿cuándo se van a dar cuenta las instituciones que es necesario preservar y fomentar el patrimonio naval tradicional español?
Resulta cuando menos, chocante, que seamos un país que vive de espaldas al mar. Menos mal que todavía hay particulares anónimos y asociaciones que dedican su tiempo y su dinero a esta labor tan necesaria.
A todos ellos gracias y, por supuesto, a tí por contárnoslo.
Molt be per la informació, la imatge de Muros con tots aquestes colors van parlar de la vitalitat de la candidatura Muros 2009. Unha aperta
Gracias Joansol por esta crónica del Salón Naútico de Barcelona.
Los que no hemos podido ir te lo agradecemos inmensamente.
Teniendo en cienta que casi estamtamos terminando Noviembre, que con el puente de la Inmaculada y las Navidades de Diciembre no nos enteramos, que la cuesta de enero hace que febrero llegué pronto, que si entonces los carnavales, que en Marzo ya llega la primavera y en abril con los días largos ya apetece más salir a nevegar,que Mayo pasa volando con tanta flor y que Junio ya prácticamente es verano, pues Chico, que el encontro de Muros como quien dice está a la vuelta de la esquina, no?
Abrazos :-)
Gracies per les teves generosses paraules. El plaer va ser meu, i res de lliçó. Només comentaris entre mariners i les ganes de tenir-us a Galicia al Juliol per compartir amb vosaltres la navegació en dorna als notres mares.
La crónica del Saló Nautic excel-lent, com sempre.
Una abraçada
Hola, Moncho.
Me alegra que te guste la crónica. Efectivamente, la foto tiene su gracia, con esa mirada de complicidad entre ambos.
Otra abraçada para ti.
------------
Qué tal, Navegante!
Te doy la razón en que, pese a nuestra larga e importante tradición marinera, somos un país que vive de espaldas al mar. Se sigue destruyendo mucho patrimonio, sobre todo el flotante, porque la Administración competente no da facilidades para su recuperación y conservación. De todas formas, soy optimista y creo que vamos mejorando poco a poco, gracias en buena parte a la labor desinteresada de asociaciones y particulares. Y algunas instituciones -como los museos, por ejemplo- comienzan a prestar su apoyo y a colaborar con el mundo asociativo. Nos queda aún mucho camino por recorrer, pero creo que vamos a mejor.
Gracias a ti por pasar por aquí.
------------
Hola, Bou de Vara!
A mi també m'agrada el cartell. Efectivament, es viu, te caña y dóna sensació de dinamisme.
Gràcies pel comentari i a reveure.
------------
Hola, Mar!
Tienes razón; no nos daremos cuenta y ya volveremos a estar en verano. Un día de estos iba a guardar el bañador, las gafas y el tubo, pero casi que no vale la pena; ya lo meto todo en la maleta de Muros.
Hasta pronto, mariñeira!
------------
Gràcies, Suso!
A veure si en alguna de les teves escapades a Barcelona podem sortir amb el "Corb Marí".
Una abraçada.
Hola Joan:
gracias por la cronica de la charla y por tu participación, porque si el personal no se anima, no tiene gracia.
Una cosa que se nos "OLVIDÓ" decir, lo de repartirse el discurso tiene estas cosas, es que Muros se encuentra rodeado de Carpinterías de Ribeira, mestres d'aixa, que aún hoy como otros en Galicia siguen trabajando la construcción en madera, pues bien el entorno de Muros, la ría de Muros-Noia, tiene aún importantes carpinterias de ribeira, que sin duda serán parte del Encontro y esperamos que esos días se abran al público, veremos como hacerlo. Todo el entorno de Muros tiene mucha ilusión por este evento y eso es bueno.
Mar saca el Cap de Creus y yo entro tarde.
Un saludo que incluye abraçada.
Fernando
Hola, Fernando!
Pues queda dicho. Me parece muy buena idea que los astilleros de la zona de Muros hagan “jornadas de puertas abiertas” durante el Encontro, para poder ver de cerca como trabajan los carpinteros de ribera y que nos cuenten cosas sobre su trabajo y las embarcaciones que están construyendo.
Como ya viste en la charla que se hizo tras la presentación de Muros 2009, el tema de la carpintería de ribera da mucho de sí. Te adelanto que estoy preparando una entrada sobre este asunto y espero contar con tu participación.
En cuanto al juego de los faros, hay que estar a la que salta, porque el que no corre, vuela. De todas formas, si te sirve de consuelo, la camiseta del premio ya la tienes. ;-)
Otra abraçada.
Me temo que si que ya gané la camiseta en otra ocasión, pero me hacía ilusión, ... para uno que conozco.
Esta temporada estamos recientes de un congreso de Carpinteros, fue interesante.
Me sorpredió la diferente optica:
Aqui se lucha por el mercado y se valoran los mercados emergentes o posibles. Ahí note la batalla perdida, ... no tenemos nada que hacer frente al poliester ... Creo que se equivocan, hace falta la alternativa, si no que diría Huget.
Un saludo
¡Vaya, me paso una semana en la mar, y a la vuelta vuelvo a comprobar que el mundo sigue a girar a pesar de mi forzada ausencia!
Has hecho una magnifica crónica Joan, aunque a mi se me antoja, que hablar sobre Muros es cosa harto fácil.
Por cierto, el creador del cartel anunciador del “IX encontro de embarcacions tradicionais de Galicia” es Fernando Rei Castiñeiras, arquitecto de profesión, pintor de afición y muradano de devoción, aparte de un buen amigo desde nuestra infancia.
Para un faro que me sabia y Mar lo pone mientras estoy embarcado!!!
Unha aperta mariñeira
Hola, Manuel!
Supongo que la semana del Encontro harás fiesta, porque espero conocerte personalmente y, además, me gustaría explorar Muros a fondo y necesito un buen guía... ;-)
Gracias por el comentario y hasta pronto.
Buena pesca, patrón!
Publica un comentari a l'entrada